Recunosc de la inceput: nu am acordat prea multa atentie sanilor mei, nu mi-am facut autoexaminari decat de vreo 2 ori in viata iar ecografie mamara cred ca am facut o data, inainte de a ramane gravida sau imediat dupa ce am aflat minunata veste. UIT…probabil si tu. Imi spun ca sunt sanatoasa si ca nu trebuie…probabil si tu iti spui la fel. 

Printre task-urile multe si diverse, in programul tot mai incarcat, pun in calendarul de pe telefon tot felul de intalniri, dar niciodata una cu sanii mei. Dar de azi mi-am promis ca o fac. Imi voi seta ziua in care trebuie sa acord 3 minute pentru o autoexaminare care ma va ajuta sa depistez din timp orice tip de probleme, caci este recomandat sa iti faci examinarea undeva la 5-10 zile de la terminarea menstruatiei. 

De curand, un om important pentru mine a descoperit o tumoare la san. Un control de rutina si gata, nebunia investigatiilor amanuntite a inceput. Nici atunci nu m-am grabit sa imi fac o autoexaminare, nici nu prea mai stiam cum, nici nu am stat 1 minut sa caut pe Internet caci da, am prea multe altele de facut si nu, eu nu am nimic.

Dar ca un facut, saptamana trecuta am primit acasa un pachetel de la Melkior ce continea kit-ul de manichiura PINK TOUCH, un kit ce a fost creat impreuna cu Fundatia Renasterea pentru a le reaminti femeilor ritualul de autoexaminare lunara a sanilor, un kit ce mi-a reamintit si mie ca poate nu mai e timp de pierdut.

Pink Touch este mai mult decat o manichiura, un ritual de infrumusetare. Este o manichiura-simbol, un reminder pentru auto-palparea sanilor si mai departe, pentru efectuarea controalelor medicale periodice. Datorita mamografiei, ecografiei si consultului mamar, depistarea cancerului de san a crescut semnificativ perspectiva vindecarii.

Fundița roz, deja iconica, este aplicata pe unghiile de la trei degete: cel aratator, cel mijlociu si cel inelar. De ce doar aceste trei unghii? Deoarece pentru o auto-examinare corecta a sânilor este nevoie de aceste trei degete – cel aratator, cel mijlociu si inelarul.

Kitul contine si instructiuni de palpare, asa ca acum nu mai am nici o scuza sa nu acord macar 3 minute pentru o autoexaminare lunara.  Va las si voua aici un altul, ca sa aveti idee cum se face.

sursa: reginamaria.ro

Recunosc ca mi-a placut ideea acestei campanii, pentru ca nu face decat sa ne aduca aminte de ceva important printr-un lucru simplu si aparent nesemnificativ: o manichiura. Dar cum noi toate ne ingrijim unghiile, poate de o manichiura era nevoie sa ne aduca aminte ca e timpul sa ne ingrijim si sanii. In plus, oricine poarta aceasta manichiura-simbol, primeste un discount de 15% pentru o mamografie in Centrul de Excelenta Renasterea. Ca sa stiti. 🙂  Nu va grabiti in schimb la mamografii, ci grabiti-va sa setati un reminder lunar si eventual sa faceti un control de rutina o data pe an. In functie de astea si la recomandarea medicului, puteti face investigatii mai amanuntite.

Dincolo de toate acestea, poate ca e bine sa fim constiente ca Romania nu sta bine deloc la capitolul prevenire si depistare precoce, ca anual sunt depistate peste 8000 de femei si ca acest numar este in crestere de cativa ani. Ba mai mult decat atat, cancerul de san se afla pe primul loc din punct de vedere al incidentei, dar si pe primul loc din punct de vedere al mortalitatii. Intr-o tara cu putini specialisti si cu asemenea statistici, a devenit extrem de importanta depistarea precoce, iar orice campanie care sustine asta va fi o campanie pe care o voi sustine si eu.

Foto: Sebastian Bacioiu

SaveSave

SaveSave

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.