Pentru omenire,  fericirea a fost dintotdeauna scopul suprem. Daca intrebi un parinte ce isi doreste pentru copilul sau, o sa iti raspunda intr-o secunda: “Vreau doar sa fie fericit”. Daca te-as intreba acum: Tu ce iti doresti de la viata? , cred ca mi-ai raspunde fericire. Dar daca te-as intreba “Ce inseamna fericire pentru tine?” ai stii sa imi raspunzi intr-o secunda?

Fericirea e un concept straniu, caci nu defineste un lucru anume si nici nu e la fel pentru doi oameni. Fericirea mea are forma, culoare si esenta diferita de a ta, exact cum noi toti avem forme, culori si esente diferite. 

Fericirea este in fapt o stare greu de exprimat in cuvinte, pe care cu totii am simtit-o macar o data in viata. As baga mana in foc ca de mai multe ori chiar. Cu toate ca am simtit fericirea, multi dintre noi s-ar gandit indelung inainte de a da un raspuns la intrebarea: Esti un om fericit?

Omenirea a atins cel mai mic nivel de fericire din ultimii 10 ani

World Economic Forum anunta de curand intr-un articol ca au fost publicate rezultatele unui studiu asupra indicelui de experiente negative resimtit de oameni, iar rezultatele arata ca in 2018 am atins cel mai inalt nivel de nefericire din ultimii 10 ani. Wow! 

Desi foarte multi dintre noi traim azi vremuri cu mult mai usoare decat stramosii nostri, care au indurat foamete la nivel global, sclavie, lipsa de doctori si medicamente, iar viata era o lupta zilnica, suntem extrem de nefericiti. Avem revolutie tehnologica, medicamente si doctori la tot pasul, mancare la o aruncatura de bat, mergem la petreceri, ne bucuram de vacante, ne plimbam cand dorim, dar suntem totusi foarte nefericiti. Evident ca avem lipsuri, boli,  visuri neimplinite, zile proaste, trafic infernal, sefi de cosmar si mai adaugati voi, dar chiar si asa, pentru foarte multi dintre noi viata nu e chiar asa de rea, daca o compari cu a celor care chiar traiesc in zone de conflict si care se tem in fiecare zi pentru viata lor. Omenirea a trait vremuri mult mai grele decat cele pe care le traim noi azi si totusi, cred ca exista mai multi depresivi azi decat au fost vreodata. 

Mai in gluma sau mai in serios, cred ca oamenii erau inainte atat de preocupati sa supravietuiasca, incat nu mai aveau timp de depresii. 

Sa simti fericire este mult mai simplu decat am crezut

Danezii sunt cei mai fericiti oameni din lume de ani buni. Intr-o tara in care soarele este motiv de sarbatoare, iernile sunt lungi si friguroase iar lumina naturala functioneaza dupa alt program decat al nostru, danezii au reusit sa descopere reteta fericirii. Ba mai mult decat atat, i-au dat si un nume: HYGGE. 

Hygge are multe intelesuri: arta de a crea intimitate, confort sufletesc. Este mai degraba despre ambianta, traire, bucuria de a fi intre oameni dragi, sentimentul de acasa, de siguranta. Hygge nu se regaseste doar intr-un loc, intr-un obiect sau intr-un moment, dar partea cea mai frumoasa, este ca atunci cand nu se intampla natural, hygge se “construieste”, cate putin in fiecare zi.

Acum cateva zile am terminat de citit cartea “Mica Enciclopedie Hygge – reteta daneza a fericirii”, scrisa de Meik Wiking, CEO-ul Institutului de Cercetare a Fericirii (Copenhaga) si desi nu mi s-a parut vreo scriere extraordinara, am inteles foarte clar ce inseamna fericirea  si cum au reusit danezii sa o cultive de-a lungul timpului. 

Fericirea nu inseamna sa traiesti numai experiente extraordinare, sa ai succes dupa succes si iti vezi toate visurile implinite. Poti trai in viata si momente de fericire sublima, dar acelea nu se intampla in fiecare zi, iar oamenii au “darul” de a uita repede lucrurile bune si de a se focusa pe necazuri sau mici neplaceri, carora le dau mai multa putere decat au de fapt.

Danezii au inteles ca fericirea se construieste in fiecare zi, prin adaugarea in ritualul zilnic a cat mai multor lucruri care iti plac si care te fac sa simti acel sentiment de confort. Mai exact, daca intr-o zi buna, adaugi si mai multe lucruri care te bucura, atunci ziua aia va fi extraordinara si tu vei simti fericire. 

Iar daca se intampla sa ai o zi proasta, prin alegeri constiente, poti macar echilibra balanta, daca nu schimba complet starea de spirit. Scopul nu este sa te simti extraordinar in fiecare zi, caci e practic imposibil, ci de a simti stare de bine in cat mai multe zile. 

Cand am inchis cartea si am inteles cum au ajuns danezii sa fie cei mai fericiti, m-a frapat cat de simplu este pentru fiecare dintre noi sa aplicam reteta lor si totusi nu o facem. 

Reteta daneza a fericirii

Exista mai multi factori care influenteaza nivelul de fericire diferit resimtit de un popor sau altul: genetica (se pare ca exista o gena a fericirii :)), relatiile interumane, sanatatea, venitul, slujba, utilitatea, libertatea.  Este adevarat ca Danemarca, ca stat, s-a ocupat sa le asigure cetatenilor calitatea vietii, prin asistenta medicala gratuita, studii universitare gratuite, infrastructura si siguranta, ceea ce le aduce oamenilor liniste, dar fericirea adevarata  nu tine doar de acestea. 

10 ingrediente cheie pentru a crea fericirea

  1. Lumina. Danemarca arde mai multe lumanari pe cap de locuitor decat orice alta tara europeana, de doua ori mai mult decat Austria, clasata pe locul doi. Lumanarea are efect terapeutic iar lumina de intensitate scazuta creaza o atmosfera placuta si relaxata, inducand rapid stare de bine.   Deci dragelor, aprinde-ti lumanari mai des si slabiti intentitatea luminii. Mai simplu de atat nici nu se putea. 
  2. Prezenta presupune deconectarea de la lumea digitala si conectarea cu cei din jurul tau, adica ia-ti timp pentru a te bucura de compania celorlalti. Apoi, indiferent de ce activitate faci sau unde esti, fii prezent in momentul ala.
  3. Delectare. Bautura si mancarea inseamna micile placeri ale vietii. Danezii adora dulciurile si bauturile calde, in special cafeaua si se folosesc de acest “comfort food” pentru a-si acorda cateva minute de bucurie. Evident ca asta nu insemna sase cafele pe zi si zece prajituri, dar inseamna sa iti acorzi in fiecare zi bucuria de a savura ceva ce iti place. 
  4. Egalitate. Danezii cred mult in “noi” in loc de “eu”, asa ca impart sarcinile acasa ca toata lumea sa se poata relaxa. Nimeni nu este superior celuilalt si toata lumea isi aduce contributia ca sarcinile neplacute sa fie rapid rezolvate si astfel toti au parte de tip de relaxare.  In Romania nu prea s-a predat lectia asta, nu? 🙂
  5. Recunostinta pentru ceea ce ai si cine esti este un element important in crearea sentimentului de fericire. Focusul pe lucrurile minunate care ti s-au intamplat creste gradul de fericire al oamenilor. A savura un moment placut, a fi prezent in momentul ala si a te bucura de el inseamna pentru danezi a fi recunoscator pentru ce ti s-a oferit sa traiesti. 
  6. Armonia in relatiile cu cei din jur este extrem de importanta. Sa nu te lauzi cu realizarile tale, sa ii consideri pe cei din jur capabili, chiar daca nu pe acelasi domeniu, sa ii apreciezi, sunt extrem de importante pentru danezi. Daca nu e vorba de un sport, atunci o competitie exagerata nu isi are rostul. 
  7. Confortul, starea de relaxare fac parte din rutina zilnica, caci exista un timp pentru a te agita, a consuma energie si exista un timp pentru a te incarca cu energie. Aseaza-te confortabil si bucura-te de un film sau de o carte buna. Meriti!
  8. Pauza de bine. Danezii au echilibru intre munca si viata particulara. La ora 17 si-au inchis calculatorul si au plecat acasa, caci timpul petrecut in compania celor dragi sau facand ceva ce iti place, este cel putin la fel de important ca slujba ta. 
  9. Prieteni. Impreuna in loc de singur.  Compania este extrem de importanta, timpul petrecut cu prietenii, jocurile, vacantele in grup sunt foarte importante pentru crearea fericirii, caci calitatea relatiilor sociale ne afecteaza gradul de fericire.  
  10. Acasa. Danezii depun eforturi financiare si fizice pentru a-si crea un camin confortabil, cu adevarat hyggelige.  Caminul este universul vietii sociale in Danemarca.  In vreme ce alte tari au o cultura a traiului monden, desfasurat in cafenele si restaurante, danezii prefera sa se intalneasca acasa pentru a evita preturile mari din restaurante, dar si pentru ca jumatate din an nu prea iti arde sa iesi din casa datorita frigului. 🙂

Hygge insemna sa creezi si sa apreciezi micile placeri, ca un  “generator de fericire cotidiana”

(Meik Wiking).

In momentul in care am inchis cartea, am simtit ca am inteles esenta:

Fericirea nu este ceva ce atingi la finalul unui drum.  Nu este o destinatie. Fericirea este de fapt drumul. 

 

PS. Am o mica provocare/rugaminte. Va rog sa va luati 20 secunde din timpul vostru si sa imi lasati un comentariu, de preferat aici pe blog, dar puteti si pe FB, cu ce va face pe voi sa simtiti bucurie, fericire, in general, dar si in fiecare zi. De la mici ritualuri, la cafea, o activitate, o intalnire, o discutie cu cineva, munca, orice. Hai sa ii spunem un exercitiu de recunostinta. As vrea sa aflam impreuna ce ne face pe noi romanii fericiti, caci avem bineinteles particularitatile noastre si felul nostru de a trai. Facem si noi o statistica a noastra si poate ne si inspiram unele de la altele.  Multumesc tare mult!


Foto: Pexels

Daca iti place timpul petrecut pe blogul meu…

Sa stii ca eu ma bucur ca un copil la ciocolata cand primesc un semn de apreciere de la tine: like, share sau comentariu. 🙂 Asa stiu si eu ca ti-a placut, iar tu intr-o secunda ,m-ai facut pe mine un pic mai fericita. Iti multumesc!  

Facebook: Urban Diva – by Gia

Instagram: urbandiva_styleblog

Follow my blog with Bloglovin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.