Iti mai aduci aminte cum te simteai cand te scotea profesoara la tabla in scoala? Iti mai aduci aminte cum iti simteai inima gata sa iasa din piept, vocea tremuranda si gatul uscat de fiecare data cand trebuia sa iti spui lectia in timp ce 30 de perechi de ochi atintiti asupra ta asteptau sa vada cat de bine te descurci? Sa te mai intreb oare de senzatia de lesin pe care o simteai cand tu stiai ca ai invatat lectia dar cumva, in fata clasei, creierul tau refuza sa iti trimita semnalele corecte si toata informatia disparea ca prin magie?
Cred ca printre cele mai enervante frici ale mele s-a numarat frica de a vorbi in public. Am fost tot timpul constienta ca nu am de ce sa ma tem, dar cel mai mult ma enerva ca de fiecare data cand trebuia sa vorbesc in fata unor oameni necunoscuti sau intr-un context sa ii spunem oficial, aparea inevitabil urmatoarea situatie: pulsul o lua razna, obrajii mi se colorau si vocea se pierdea. Imi era cumva chiar rusine de reactia corpului meu, pe care cu greu o controlam, asa ca am evitat cat am putut sa fiu pusa in asemenea situatii. Pana m-am enervat…
Mi-am dat seama acum un an ca ma las condusa de frici, ca ele ma opresc sa experimentez, sa ma avant si mai ales sa am incredere totala in mine. Asa ca, anul asta mi-am promis sa voi incepe sa le depasesc, una cate una, pana cand voi sti in sufletul meu ca orice mi s-ar intampla, ca in orice situatie voi fi pusa, ma voi descurca.
Cum sa scapi de o frica?
Nu o mai ocoli, infrunt-o!
Ca sa trec odata peste frica de a vorbi in public, mi-am promis sa fac fix asta…sa vorbesc in public. Deja am la activ in 2018 un eveniment in care a trebuit sa vorbesc 2 ore unor necunoscuti despre un subiect tare drag mie – nunta. Evenimentul s-a numit “Supravietuieste nuntii tale” si da, i-am facut fata. Am fost ce-i drept emotionata, ba chiar mi-a si tremurat vocea putin, dar mi-am revenit rapid si am avut parte de un eveniment reusit. Si pentru ca vor mai urma si alte evenimente, mi-am propus sa aflu cat mai multe despre cum sa vorbesc unui public, cum sa il fac sa ma asculte si cum sa imi controlezi emotiile.
De curand a avut loc cea de-a XI-1 editie Digital Parents Talks, un eveniment ce are loc lunar in comunitatea bloggerilor parinti, fiind organizat de Ana Nicolescu si Lavinia Pavel (Parenting PR). La cea mai recenta editie, tema abordata a fost Public Speaking, cu Ioana Ginghina (actrita) si Laura Dragomir (consultant in comunicare) in rolurile de profesori. 🙂
De ce ne e frica sa vorbim in public?
De public! 🙂 Mai exact, nu ne e frica ca ne vor fugari prin sala, dar ne e teribil de frica ca vom fi judecati, ca nu ne vom putea ridica la nivelul asteptarilor lor, ba chiar mai mult decat atat, ca nu ne vom putea ridica la nivelul asteptarilor noastre. Traim in fiecare zi raportandu-ne la parerea celorlalti despre noi, cu frica ca nu facem bine, ca nu facem suficient, ca nu suntem suficienti de….frumosi, destepti, simpatici, samd. Mai rau decat atat, lasam parerea celorlalti sa ne ghideze gandurile, actiunile, alegerile, asa ca ne ascundem, prea infricosati sa ne aratam lumii cum suntem. Dar gata, nu?! Ioana Ginghina ne-a oferit cateva sfaturi despre cum ne putem controla starea interioara si mai ales cum o putem influenta prin cateva exercitii.
Cu ce lucram si cum ne pregatim pentru un public speaking
Indiferent de varsta, functie, experienta, domeniu, tema, samd, toti avem la dispozitie 3 unelte de care ne vom folosi in timpul unui discurs:
Emotiile, oricat de problematice sunt cateodata, sunt si cele care vor face ca mesajul tau sa fie transmis direct catre sufletul celui care asculta. E normal sa ai emotii, dar e bine sa le folosesti in avantajul tau si sa nu le lasi sa te darame. E ceea ce auzi de multe ori – “emotii constructive” si ti se pare ca unii vorbesc din carti, caci emotiile pe care le-ai simtit tu numai constructive nu au fost. 🙂
Cand simti ca pulsul o ia razna si un tremur intern nu-ti da pace, ai la indemana cel mai simplu exercitiu din lume: RESPIRA! Mai exact, inspira pe 1 2 3 4 5, expira pe 1 2 3 4 5, inspira, expira…si tot asa pana cand simti ca pulsul se regleaza.
Vocea este extrem de importanta intr-un discurs. Vocea este ca arcusul pe coardele unei viori. Va scoate muzica sau iti va da fiori pe sira spinarii. 🙂 Tot vocea e si cea care ne tradeaza in fata publicului, asa ca va trebui sa fim atenti la timbrul ei, la volum, la linistea pe care o transmitem prin pauze de 2-3 secunde in timpul discursului. Vocea cea mai potrivita pentru un discurs este “vocea din stomac”, vocea calma, vocea care nu se grabeste, care lasa auditoriul sa intre in poveste.
Limbajul corpului iti tradeaza starea interioara, dar este si o unealta de reglare a starii interioare. Atunci cand te simti nesigur pe tine, tinzi sa ai o pozitie a corpului inchisa. Ca sa iti schimbi starea de nesiguranta, petrece cateva minute inainte de a tine un discurs intr-o pozitie de putere (brate deschise, piept in fata, postura relaxata) si ai sa fii surprins de ce efect rapid va avea asupra increderii in sine.
Pregateste-te pentru discurs!
Starea de nesiguranta vine de multe ori din lipsa de pregatire, din lipsa de timp acordata repetarii prezentarii. Am aflat de curand ca cei invitati la Ted Talks isi pregatesc discursurile cu luni inainte. Nimic nu e lasat la voia intamplarii, ba mai mult decat atat, lucreaza cu specialisti in public speaking pentru a structura corect discursul. Apoi doar il REPETA, REPETA, REPETA! Se spune ca daca vrei sa nu ai trac in ziua discursului, e bine sa il repeti de cateva ori in fata oglinzii, apoi membrilor familiei sau prietenilor.
Mentine contactul vizual si transmite energie publicului
Sa mentii contactul vizual cu interlocutorii tai e mult mai greu decat pare. Cum ochii sunt oglinda sufletului, sunt primii pe care vrem sa ii ascundem. 🙂 Insa, este important sa ne intoarcem tot timpul la public, chiar daca avem momente in care schimbam privirea catre ecranul prezentarii de exemplu.
Discursul trebuie sa aiba in centru interlocutorul si nevoile lui
Laura Dragomir, consultant in comunicare, ne-a explicat ca orice discurs adresat unui public trebuie sa tinteasca nevoile publicului. Scopul unui discurs este intotdeauna de a oferi informatii necesare publicului, informatii ce rezolva o problema a publicului, nu a noastra personala.
Totodata, e important sa avem intotdeauna pregatit un “elevator speech”, adica o mica prezentare a noastra de 30 de secunde, un discurs despre cine suntem, ce facem si cum putem ajuta, genul de discurs pe care l-ai putea spune in timp ce cobori cu liftul, unei persoane interesate sa afle cate ceva despre tine. De acolo si numele de elevator speech (pitch). Daca in acele 30 de secunde ai reusit sa faci interlocutorul sa isi doreasca sa afle mai multe despre tine si de la tine, atunci deja ai facut primul pas: I-ai atras atentia!
Daca i-ai atras atentia si ai reusit sa transmiti emotie, cel mai probabil l-ai si cucerit! Indiferent de situatie, indiferent de miza, indiferent de public, ramai clar, concis, consecvent, coerent, credibil si corect. Apoi, doar spune-ti povestea!
PS. Multumesc tare mult Anei si Laviniei de la Parenting PR pentru ca au grija sa abordeze intotdeauna teme super interesante la Digital Parents Talks si ca ii aleg cu grija pe cei ce vin sa ne vorbeasca.
[…] Thurbandiva.com – Frica de a vorbi in public? Remedii rapide si naturiste ? […]