Una dintre cele mai frumoase povești de dragoste a fost pusă pe hârtie de Jojo Moyes în cartea Me before you (Înainte să te cunosc) și ecranizată în filmul cu același nume, apărut în 2016. Filmul ăsta mi-a furat multe lacrimi și deși este romantic cap-coadă, este filmul pe care l-au văzut și mulți bărbați, inclusiv al meu soț, pe care rar de tot îl aduci la un film siropos. Nu numai că l-a văzut, dar i-a și plăcut, ceea ce clar e o premieră și o mare bilă albă pentru film.    

 Dacă nu știți multe despre el, căutați-l și urmăriți-l, căci o are în rolul principal pe nimeni alta decât Emilia Clarke, Daenerys Targaryen din Urzeala Tronurilor (Game of Thrones). Vă garantez că o să vă placă și e musai de vizionat cu o cutie de șervețele lângă.  

 Din 2016 și până acum, la cererea fanilor să spunem, autoarea a mai scris 2 cărți: After You (După ce te-am pierdut) apărută în 2017 și proaspăta Still Me (Eu, și totuși alta), pentru că mai toți fanii își doreau o continuare a poveștii Louisei Clark, personajul principal.   

 Am așteptat cartea After You anul trecut ca un copil care îl așteaptă pe Moș Crăciun și am devorat-o în două nopți în care efectiv m-am culcat pe la 5 dimineața. V-am povestit despre ea chiar AICI, așa că nu mai intru azi în amănunte.  

 Still Me (Eu, și totuși alta) este cea de-a treia carte și ultima din această serie. Fanii seriei și ai filmului așteptau de la autoare o încheiere cu happy end, căci la câte a pătimit personajul principal, parcă ai vrea să se încheie frumos, ca să nu îți pierzi speranța că în viață, chiar și după uragane, răsare soarele ăla odată.    

 Așteptările mi-au fost înșelate  

 Poate și pentru că mi-a plăcut povestea foarte tare și cea de-a doua carte m-a mângâiat pe suflet, mă așteptăm ca și cea de-a treia să fie pe măsura celorlalte. Ei bine, cea de-a treia carte este și cea mai slabă, cel puțin așa am simțit-o eu. Pare că Jojo Moyes și-a dorit să facă încheierea și nu prea a avut timp și inspirație, așa că nu mi s-a părut că se întâmplă cine știe ce cu personajul.  Ba mai mult, pare că acțiunea se desfășoară în jurul altor personaje și nu o privește direct pe Lou.   

 Așa pe scurt, Louisa Clark părăsește Anglia și se mută la New York pentru a a se angaja ca asistenta personală a soției unui foarte important om de afaceri. Practic, ea se mută în apartamentul fabulos al celor doi din Manhattan și jobul ei presupune să meargă aproape peste tot cu tânăra și bogată soție și să se asigure că toate dorințele acesteia sunt împlinite.  

 Vreo jumătate de carte acțiunea o are de fapt în centru pe Agnes (soția), dramele ei și viața “complicata” trăită în cercul celor mai bogați și influenți oameni din New York. Louisa este mai mult ca un cățeluș pe lângă stăpână, intrând la un moment dat într-o încurcătură din cauza acesteia, dar nimic care să te facă să tremuri de frică și de emoție pentru ea.    

 Acțiunea începe de fapt de pe la mijlocul cărții, când în sfârșit focusul este mai mult pe Louisa, frământările ei,  experiențele pe care le trăiește și întrebările la care trebuie să găsească un răspuns. Abia atunci a început să îmi placă ce citesc, deși comparând evident cu celelalte cărți, nu puteam să scap de sentimentul că nu se întâmplă mare lucru.  

 Finalul însă m-a surprins… 

…caci mă așteptăm cumva să fie slăbuț și ușor de anticipat. Însă, Jojo Moyes a piperat puțin lucrurile și m-a surprins plăcut.  

 Să citiți “Eu, si totusi alta” sau nu? 

Evident, Still Me (Eu, si tosusi alta) a fost scrisă pentru fanii seriei. Dacă nu ați citit seria, cartea nu își are sensul pentru voi. Dacă însă vă numărați printre fani, practic nu ai cum să nu o cumperi, chiar și după ce v-am zis eu că nu o să vă lase cu gura căscată șinici nu o să mai terminați pachetul de șervețele. Pur și simplu nu te poți abține, așa că da, fără doar și poate, citiți povestea Louisei până la capăt, căci aveți nevoie să o treceți prin filtrul propriu, să simțiți că are un happy end și că personajul pe care l-am îndrăgit atât de mult își găsește în sfârșit calea,este împăcată cu ea și cu alegerile ei.

 Exista multe variante ale noastre din care putem alege. Cândva, viața mea părea destinată celor mai banale lucruri. …… 

 ….. Puteam alege. Puteam fi Louisa Clark din New York sau Louisa Clark din Stortfold. Sau puteam fi o cu totul altă Louisa, pe care n-o cunoscusem încă. 

 Esențial este să te asiguri că omul pe care îl aștepți alături de tine nu decide cine ești și nu te tintuieste ca pe un fluture într-un insectar. Esențial este să știi că întotdeauna poți găsi o cale de a te reinventa.  

   Este posibil să vă placă chiar mai mult decât mi-a plăcut mie, tocmai pentru că v-am scăzut nivelul așteptărilor. 🙂 Dați de veste dacă o citiți, căci abia aștept să vă aud părerile. 

 Weekend de poveste! 


Daca iti place timpul petrecut pe blogul meu…

Sa stii ca eu ma bucur ca un copil la ciocolata cand primesc un semn de apreciere de la tine: like, share sau comentariu. 🙂 Asa stiu si eu ca ti-a placut, iar tu intr-o secunda ,m-ai facut pe mine un pic mai fericita. Iti multumesc!  

Follow my blog with Bloglovin

2 COMMENTS

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.