Ne nastem la fel. La fel de frumosi, la fel de puri, umani, egali in drepturi. Crestem cu mancare si somn, dar mai ales cu dragoste. Apoi, incepem sa ne pierdem din puritate si din frumusete. O mare parte din noi alegem sa devenim mai putin umani dar sa ne credem mai superiori in drepturi. Superiori datorita familliei, culorii pielii, tarii in care ne-am nascut, orasului, prietenilor, sexului, banilor samd. Intotdeauna vom gasi un alt motiv pentru care unii sunt mai superiori altora, mai buni, mai capabili, mai bogati, mai indreptatiti, mai corecti… V-ati intrebat vreodata DE CE?
Copilasii din imagine sunt adorabili. Frumosi cu totii, diferiti din atat de multe puncte de vedere si totusi egali in drepturi. Da, poate unii vor urca munti, altii vor conduce companii sau chiar tari, unii vor deveni doctori sau vor construi case, altii vor depasi recorduri sportive, altii vor mentine curate orasele, altii ne vor asigura hrana iar altii poate vor creste alti copii. Unii poate mai “dotati” ca altii, dar ei toti egali in drepturi…dreptul la viata, dreptul la libertate, dreptul la egalitate de sanse, dreptul la respect.
Omenirea a tot ametit intre atatea reguli si legi, intre atatea opinii si idei, aruncate de unul si de altul in stanga si in dreapta, unul mai “superior” ca altul, uitand cele mai simple si de bun simt reguli ale umanitatii. In orice dictionar scris de noi oamenii, veti gasi umanitatea definita ca totalitatea oamenilor, omenire, dar si ca bunavointa, bunatate, compasiune, mila. Sunt principiile care ar trebui sa ne defineasca, dar surprinzator, sunt primele pe care le-am uitat, indepartandu-ne tot mai mult de ce noi insine am vrea sa fim. V-ati intrebat vreodata DE CE?
Revenind la copilasii din imagini, va propun sa faceti un exercitiu de imaginatie…
El poate conduce o tara.
Ea poate fi pilot de curse.
El poate fi asistent medical.
Ea poate deveni astronaut.
El poate provine dintr-o familie saraca.
Ea poate dintr-una bogata.
El poate fi homosexual.
Ea poate naste 5 copii.
El poate fi steril.
Ea s-a nascut intr-o familie de crestini…
El intr-una de musulmani…
El intr-una de budisti…
Ea intr-una de atei.
Au culori diferite ale pielii, au bagaje genetice diferite, vorbesc limbi diferite, sunt diferiti din atat de multe puncte de vedere si totusi ei raman OAMENI EGALI IN DREPTURI. A fi diferit nu inseamna a fi gresit. Suntem diferiti, avem aptitudini diferite pentru a ne completa, pentru ca evolutia noastra ca specie tine fix de capacitatea in care noi ne vom putea uni calitatile, cunostintele, aptitudinile, culturile, pentru a putea merge mai departe.
Cine iti da tie dreptul “omenire” sa le stirbesti frumusetea, sa ii desconsideri si sa le negi lor drepturile doar pentru ca sunt diferiti? Cine ii invata pe ei mai tarziu ca au dreptul sa se desconsidere intre ei?
Discriminarea de orice natura, prin orice mijloc, indiferent de baza ei, este totalmente gresita si in opozitie cu ceea ce umanitatea ar trebui sa reprezinte. PUNCT.
Oamenii se nasc egali in drepturi. Singurul lucru care ar trebui sa ne dea dreptul la discriminarea si la restangerea drepturilor unei persoane este atunci cand persoana in cauza produce distrugeri, raneste, fura, ucide sau este violenta cu rea credinta, intelegand prin aceasta un comportament complet inadecvat si constient. Pana atunci insa, culoarea pielii, sexul, limba, tara, orasul, avutia sau lipsa ei, capacitatile intelectuale nu sunt motive reale pentru a discrimina. Si asta pentru ca in Constitutia unei tari este stipulat acest drept, fara a-l imparti dupa alte criterii. In Constitutia Romaniei, de exemplu, la articolul 16 veti gasi scris asa:
[Egalitatea în drepturi]Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
Adica, toti cetatenii, si barbati si femei, si bogati si saraci, si de la oras si de la sat, si sanatosi si bolnavi, si cu handicap si fara, si heterosexuali si homosexuali, si crestini ortodoxi, catolici, penticostali, baptisti, adventisti, musulmani si chiar atei, si albi si creoli si negri. PUNCT. Atat de simplu e…
Discriminarea imbraca multe forme si e la fel de veche ca si noi. S-a mai rafinat, a mai depasit cateva obstacole dar e atat de inradacinata, incat ne scuturam cu greu de ea. Si asta pentru ca uitam in fiecare zi, prima lege a umanitatii: egalitatea in drepturi.
Discriminarea intre sexe
De cand am venit noi pe pamant, un barbat si o femeie (sa zicem), ne certam si ne discriminam reciproc. Ok, ne si iubim. 🙂 Ca sa vezi ironia sortii, de-a lungul vremii barbatii au discriminat cu patos femeia, femeie pe care tot ei o iubeau si intre ale carei picioare isi gaseau fericirea. Femeie din care ei insasi se nasteau. In loc sa isi respecte diversitatea si calitatile reciproc, au gasit in ele doar motiv de discriminare si repros, de ingradit drepturi si de desconsiderare. Cine a zis ca forta e mai importanta decat compasiunea, cine a zis ca datul cu toporul e mai important decat cusutul hainelor, cine a stabilit ca doar barbatii pot face una si femeile alta? Niste prosti oameni limitati intelectual. PUNCT. 🙂
Sa va amintesc ca in 2017, discriminarea este practicata cu succes chiar si in companii mari, multinationale, adica fix in randul acelora care se dau educati si inteligenti peste masura, in companii cu reguli bine scrise care culmea, ar trebui sa combata fix discriminarea.
Discriminarea in functie de orientarea sexuala
Despre asta am scris acum ceva timp si i-am dedicat un articol intreg pe care va invit sa il cititi aici. Asa in cateva cuvinte, desi inteleg teama de necunoscut si capacitatea redusa a oamenilor de a ii intelege pe cei diferiti lor, nu pot nicicum intelege aproape fobia unora legata de homosexualitate, de parca i-ar afecta in mod direct. De parca daca ar accepta ca pur si simplu unii simt diferit, ar fi cumva convertiti. Te face sa te intrebi de unde atata interes pentru ce fac “ceilalti” in patul lor…
Discrimare in functie de culoarea pielii
Una dintre cele mai inradacinate tipuri de discriminare care a dus la adevarate atrocitati, violente greu de inteles si fara absolut nici o baza reala cu care inca ne mai luptam si azi. Sa faci sclavi oameni care nu au aceeasi culoare a pielii cu a ta, sa continui sa ii desconsideri pentru simplul fapt ca al lor corp produce mai multa melanina sau nu, este absolut aberant. Poti sa ai o atractie catre o anume culoare a pielii, ceea ce e de inteles, dar de la asta si pana la discriminare si violenta incredibila ar trebui sa fie drum lung, desi se pare ca omenirea l-a facut foarte scurt si a scris o istorie insangerata doar pe tema asta. Macar acum, cand ne laudam ca am evoluat si am inteles si de ce avem culori diferite, sa incepem sa ne comportam ca niste evoluati, ca niste oameni care am inteles ca e frumoasa diversitatea si ca ne provoaca sa vedem dincolo de suprafata.
Discriminare in functie de avutie
Asa mici si amarati mi se par cei te privesc de sus doar pentru ca au reusit sa produca mai multi bani. Nu va mai zic de cei care se simt superiori fara sa produca nimic, dar pentru ca au avut norocul sa se nasca intr-o familie bogata. Astia sunt de-a dreptul penibili. Banii sunt relativi, iar numarul lor poate suferi modificari chiar drastice de-a lungul vietii. Un sarac poate deveni bogat si bineinteles ca unul bogat poate saraci de pe o zi pe alta. E un lucru pe care multi il uita si cred ca valoarea lor este data de marimea contului din banca. Complet gresit si mai ales dureros pe termen lung. Cu cat mai mare dragostea pentru bani, cu atat mai dureros se va resimte pierderea lor. Este foarte bine si chiar de dorit sa ai venituri care sa iti asigure o viata frumoasa, indiferent ce inseamna viata frumoasa pentru tine, dar este esential sa intelegi ca nu asta te defineste pe tine ca om, sau cel putin ar trebui sa fii suficient de inteligent cat sa intelegi asta.
Discriminarea in functie de religie
Religia inteleasa prost, lipsa inteligentei si indepartarea de umanitate au dus la aberatii si deviatii comportamentale, la discriminarea in forme severe, la certuri, razboaie si culminand cu extremismul religios, ale carui rezultate le stim cu totii. Totul in numele unui puteri pe care fiecare a inteles sa o denumeasca in felul lui si sa o slujeasca dupa reguli stabilite tot de oameni. Totul pentru ce? Pentru un loc in Rai? Un cont mai mare in banca? Chiar asa, pentru ce ne razboim atat si mai ales cum indraznim sa o facem in numele lui Dumnezeu, al vreunui alt sfant sau divinitati?! Cum indraznim sa omoram cu sange rece cu credinta ca cel in fata caruia ne inchinam ne-o cere?! Cum indraznim sa criticam pe altii si sa ii discriminam pentru ca nu ne impartasesc credinta si opiniile?!
Crima, hotia, discriminarea si rautatea nu au si nu au avut niciodata nimic divin in ele. Nu sunt dorite si nici cerute de Dumnezeu sau de vreun alt sfant si nici nu ar trebui infaptuite in numele lor. Toate astea ne apartin noua, oamenilor, sunt creatia noastra si ar trebui sa ne-o asumam, nu sa ne ascundem in spatele sfintilor ca explicatie pentru faptele noastre.
Discriminarea in functie de nationalitate
Iubesc evenimentele unde locul de unde provii nu intereseaza pe nimeni, ba din contra, e un motiv de bucurie. Iubesc momentele cand ne bucuram unii de altii, chiar daca nu vorbim aceeasi limba. Daca ati fost vreodata la evenimente mari de muzica, gen Untold, Tomorrowland, la expozitii de design internationale, veti simti cu adevarat bucuria de a fi impreuna, fara a conta nimic altceva. Atunci suntem frumosi. In rest, ne batem cu pumnii in piept ca natia noastra e mai buna ca cealalta, ca noi suntem mai destepti, mai frumosi, mai buni sau mai puternici. Putem etichete dar ne suparam cand ni se pun si noua. Aratam cu degetul fara sa cunoastem, fara sa ne pese si fara sa intelegem.
Discriminarea in functie de frumusete
E deja un cliseu ca frumusetea este relativa sau ca este in ochii privitorului. Cu toate astea, ridicam in slavi frumusetea fizica, ii acordam mai mult credit decat trebuie, aruncam cu vorbe urate, ranim oameni care nu se incadreaza in standardul nostru. Nu ne gandim cat de multa suferinta provocam, nu ne gandim ce rani adanci lasam, aproape ca nici nu ne pasa ce alte calitati are un om. Frumusetea atrage si e normal. Dar de aici si pana la a discrimina in functie de frumusete e un pas mare. Un pas pe care nu ar trebui sa il facem vreodata.
Le-am amintit pe toate pentru ca ele fac inca parte din realitatea zilei de azi. Voi nu v-ati saturat de ele?
Hai sa uitam de prostii si etichete, hai sa ne concentram mai mult pe ce putem facem impreuna si nu pe cat de creativ ne putem distruge reciproc, hai sa ne aducem cu adevarat aminte cine suntem si ce conteaza. Hai sa incepem de undeva, hai sa incepem cu noi.
Foto: pixabay.com, pexels.com, Untold