Nu stiu sa existe femeie care sa nu se fi gandit macar o data care o fi secretul relatiilor de durata, care este magia alegerii partenerului potrivit, acela cu care sa faci casa, sa cresti copii si langa care sa iti doresti sa imbatranesti, chiar si la 20 de ani distanta de momentul primului sarut. Nu stiu femeie care aflata intr-o relatie de durata sa nu fi trecut macar o data printr-o suparare atat de mare incat sa se gandeasca ca poate ar fi mai bine sa ii puna punct …si totusi sa nu o faca. Pe cat de incurcate sunt caile relatiilor, pe atat de mare dorinta tuturor de a intelege cum ne alegem partenerul, de ce tocmai pe el si poate cel mai important, cum reusim sa ramanem “happily ever after”…ca doar toate am vazut povesti cu printi si ne-am dorit in secret sa fim printese. 🙂

De curand, a mea copila de 5 ani, s-a “maritat” cu un coleg de gradinita. El a cerut-o, ea a zis da…si pe noi nici ca ne-a invitat. Ca urmare a initiativei lor, inca vreo doua cupluri s-au “luat” in urmatoarele zile. Se pare ca pana si la nivelul lor, “casatoria” e o moda. :)) Bineinteles ca noi ne-am amuzat teribil de isprava lor, rugandu-ne in secret sa nu repete figura pe la 16 ani, cand nu o sa ne mai amuze deloc.

Discutand cu educatoarea despre fericitele “cupluri”, am tras impreuna o concluzie simpatica: pana si in joaca asta, cuplurile s-au format din copii ce nu se aseamana ca si temperament, ci mai degraba se completeaza. Mai exact, daca fetita e mai emotiva, mai firava, el este mai hotarat. Daca el este mai aiurit, ea este cea infipta. Extrapoland si examinand cuplurile din jurul nostru, am realizat ca aceeasi “regula” e valabila cam la  noi toti.

Bineinteles ca lucrurile sunt putin mai complicate de atat, caci altfel am fi avut cu totii relatiile perfecte si am fi fost cu totii tot timpul fericiti. Iar daca te uiti in jur, nu prea se intampla asta, nu?

Deci, ce ne scapa din ecuatia dragostei?

De-a lungul timpului am ciulit bine urechile de fiecare data cand cineva vorbea despre fericirea intr-o relatie, am citit articole, am citit carti, am vorbit pe tema asta cu life coach, am ascultat diverse pareri ale celor din jur si dupa ani de analizat relatii si asimilat tot felul de informatii despre relatii, m-as incumeta sa trag cateva concluzii…

1. Suntem atrasi de oameni asemanatori, din medii asemanatoare, care corespund cat mai mult unei “imagini” si unui set de valori pe care ni l-am setat noi insine in minte si in suflet. Eu ii spun “asemanare in mare”, adica trebuie sa avem viziuni comune in punctele esentiale.

2. Daca ai bifat numarul unul, sa stii ca pe acolo se termina asemanarea intre parteneri. In majoritatea cazurilor, sursa marii iubiri dar si a marilor certuri vine fix din diferente, pentru ca instinctiv ne vom indragosti de oameni care vor aduce in relatie ce noi nu avem, tocmai pentru a ne completa. Doar ce credeati, ca dragostea e simpla, nu? HA!

Cred ca dintotdeauna am incercat sa gasim o solutie magica pe care sa o urmam  cand ne alegem un partener astfel incat sa ne crestem sansele la o viata fericita si plina de iubire. Pana la urma, nu asta ne dorim cu totii?  Facem teste de compatibilitate, ne luam dupa zodii, il vrem cu recomandare si ajungem ca printr-o ironie a sortii sa ne indragostim nebuneste de persoana care se dovedeste in timp a fi chiar foarte diferita de noi. Si cam acolo ne blocam, pentru ca suntem convinsi ca diferentele dintre noi sunt menite sa ne desparta, nu sa ne aduca mai aproape, nu sa ne dezvolte, nu sa ne invete.  Cautam sa fie simplu, dar cand a fost vreodata evolutia simpla, cand au fost vreodata lectiile simple? Cautam sa schimbam partenerul dupa chipul si asemanarea noastra, cand el nu a fost niciodata creat sa ni se asemene in totalitate. Si ca sa stabilim odata, relatiile nu sunt simple…. sau cel putin e cale lunga de batut pana ajung sa fie simple. Pana si relatia cu tine insati este tare complicata uneori, asa ca nu inteleg cum ai putea spera ca cea cu cei din jur sa fie altfel?!

Daca ati analiza obiectiv cuplurile din jurul vostru, daca ati da la o parte suprafata, ati observa ca in sufletul lor sunt diferiti, dar luati ca un intreg, sunt chiar perfecti….Pentru ca fiecare aduce in relatie ce nu are celalalt, fiecare e menit sa il invete pe celalalt ce inca nu a invatat. Pentru foooooarte multi,  marile diferente sunt motiv de separare. Pentru o mana de oameni, au devenit motiv de fericire, pentru ca au inteles ca sunt oportunitati de a evolua.

Nu ne indragostim degeaba si nu alegem un anume parterer pentru restul vietii degeaba. De multe ori, e omul care va apasa exact butoanele care te vor scoate din zona ta de comfort, tocmai ca sa treci peste niste lucruri, sa le depasesti. E instinctul care ne duce pe un drum sau altul, doar ca de multe ori nu am inteles ca dificultatile sunt in fapt oportunitati de evolutie. Poti sa te legi de diferente, sau poti sa intelegi ca poate e ceva de invatat acolo.

Vorbeam anul trecut cu un life coach legat de cuplul perfect luat ca intreg, punand in el caracteristicile, calitatile fiecaruia dar si diferentele. Mi-a placut tare mult concluzia ei:

Daca fiecare din cuplu ar putea vedea in celalalt un profesor bun pentru el, atunci ar accepta mult mai usor schimbarea si ar invata mai repede lectia. Practic, ca sa fie fericiti, amandoi trebuie sa preia putin din celalalt si in timp ajung la un echilibru.  E un joc de give and take.

Recunosc ca nu ma gandisem la asta pana atunci.

Noi vedem in diferente motiv de suprematie, motiv de cearta pana la punctul la care nici nu mai stii de ce te certai, motiv de batut cu pumnul in piept: “Eu am dreptate!”. Iar dragostea nu a fost menita sa fie un camp de batalie si nici un joc al dreptatii, ci un loc in care sa te simti “acasa”.

Si ca sa va raspund si la intrebarea din titlu: Amandoua. Doar nu vroiati sa fie simplu?! 🙂

Sa fiti iubite,

Gia

PS: Ladies, feel free to disagree. 🙂 


Photo: free – Pixabay

If you liked my article…

You can share it with friends and subscribe to my newsletter to receive the latest fashion ideas, style tips, book recommendations, home & deco inspiration and interesting stories right in your inbox!

Yes, I’ll subscribe!

Follow me on  Facebook  for more inspiring ideas and news!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.