Acum câteva zile s-a căsătorit o bună prietenă de-a mea. A doua oară. Nu este singura din cercul meu de prieteni. Se pare că divorțul nu a speriat-o într-atât încât să fugă de căsătorie. 🙂 Cumva, chiar dacă nu își făcuse un scop din a se mai căsători vreodată, a ales să spună DA încă o dată.  A ALES, căci da, căsnicia este o alegere, la fel și dragostea după ce a trecut îndrăgosteala. 🙂

Dan si Georgiana Fintescu

Viața bate întotdeauna filmul

Povestea lor clar bate filmul. Dacă îmi spuneați acum doi ani că voi fi martoră la DA-ul lor, aș fi râs și mi s-ar fi părut improbabil. Și ei ar fi ras. Au început ca noi toți: s-au îndrăgostit și nu sunt convinsă că s-au luat foarte tare în serios. După un divorț, probabil că cel puțin o perioadă nu prea mai iei dragostea foarte în serios. O simți, o trăiești, dar nu mai crezi în povești care se termină cu “și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Nici nu prea îți mai pasă. Trăiești prezentul și vezi pe parcurs dacă există și un viitor. 

S-au iubit, certat și despărțit de câteva ori. Dacă s-ar fi căsătorit din prima, probabil că ar fi divorțat de doua ori până acum. :)) Cumva însă, fiecare ceartă și despărțire i-a apropiat mai mult, în loc să îi despartă definitiv. S-au descoperit unul pe altul în cele mai bune momente dar și în cele mai grele. S-au despuiat de straturi până au descoperit esența și s-au acceptat așa cum sunt. Imperfecți, dar îndrăgostiți de imperfecțiunile lor. 

Relația lor s-a transformat în timp și au ajuns să spună DA pentru că au instituit politica “no bullshit”: suntem cine suntem, iar dacă nu îmi place ceva îți voi spune în față. Că să meargă, și-au asumat-o amândoi. Fiecare spune ce are de spus, fără menajamente și celălalt acceptă să primească informația, chiar dacă nu îi place. În esență, nu e despre a-l schimba pe celălalt, ci despre a spune ce ai tu pe suflet. 

Treaba asta e mult mai grea decât pare. Ei au trecut prin niște despărțiri ca să ajungă aici. Majorității ne e foarte greu să spunem ce ne deranjează la celălalt, căci fără excepție, toți avem o listă de lucruri care ne enervează. Nu spunem pentru că nu vrem să supărăm, să ne certăm sau să îl facem pe celălalt să creadă că nu îl mai iubim.

N-am crezut că o să mă emoționeze până la lacrimi cuvintele preotului în ziua căsătoriei lor

Despre ceremonia de cununie ortodoxă v-am spus părerea mea (chiar AICI), iar ca să dau cărțile pe față, părerea mea despre preoți e departe de a fi una bună. Dar am ajuns la cununia lor, unde nu ceremonia în sine m-a mișcat cu ceva, ci cuvintele de la final ale preotului, care au pus căsătoria în lumina corectă. 

Într-o lume în care oamenii trăiesc foarte bine și necăsătoriți, de ce te-ai mai lega azi la cap fără să te doară?

O să va dau eu răspunsul pe care l-a rostit preotul:

“Pentru că este cea mai frumoasa declarație de dragoste pe care și-o pot face doi oameni. Este promisiunea a ceea ce nici nu au deja: viitorul.“

Și aș adăuga eu, certitudinea că nu își vor duce bătăliile singuri.

Momentul în care iubitul pune genunchiul jos în fața alesei lui este poate momentul în care se simte cel mai vulnerabil. Este însă și cel mai profund gest de iubire pe care îl poate face. Iar DA-ul ca răspuns marchează începutul unui alt tip de relație, la un alt nivel, căci de atunci ei nu mai sunt doar iubiți, sunt o familie. Nu prea percepi asta imediat, dar se schimbă ceva în tine.  

Căsătoria nu e un lucru ce trebuie bifat pentru că trebuie.  Căsătoria nu este ușoară și nici nu am cunoscut cupluri care să nu se certe. Toate cuplurile au discuții, probleme de relzolvat și păreri contradictorii. Din păcate, căsătoria nu este un basm ca cele din copilărie, deși ale naibii basme ne-au amăgit  și ne-au alterat realitatea, căci se terminau întotdeauna la nuntă și se încheiau cu afurisita aia de “și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” . Ha Ha Ha!

Căsătoria se face cu maturitate, dar mai ales atunci când ai înțeles cu adevărat ce înseamnă ea: alegerea celui cu care îți vei petrece restul timpului, indiferent de ce îți oferă viața. 

Căsătoriile se încheie pentru că au început prost sau prea devreme

În ultimii ani auzim din ce în ce mai mult de divorțuri. Ai zice că e o modă, dar un divorț nu va fi niciodată o modă, pentru că oricât de alterată e relația, a fost cândva un moment în care ai ales să  îi spui DA. Asta nu se uită, iar eu cred că alegerea  partenerului nu e întâmplătoare.  Un divorț doare mult mai mult decât doare încheierea unei relații și asta mi-au spus-o cei care au trecut prin așa ceva. Se resimte că un eșec personal, chiar dacă greșelile sunt de partea amândurora. 

Când observi că se întâmplă din ce în ce mai des, nu ai cum să nu îți pui întrebarea: de ce se ajunge totuși la divorț? 

Citeam acum ceva timp un articol pe net (pe care nu îl mai găsesc) despre motivele destrămării căsniciilor și un răspuns mi s-a părut că a pus punctul pe i. Răspunsul era al unui domn mai în vârstă, cu zeci de ani de căsnicie la activ, care spunea cam așa:

“People start a marriage with high expectations and a wrong mindset. They think from day one that if they don’t like it, they can always get a divorce. Knowing that you have an easy way out, makes you not put all the effort into that relationship.” 

Recunosc că la asta nu mă gândisem, dar mi s-a părut foarte buna explicatia. Începând cu așteptările prea mari, o viziune greșită a ceea ce înseamnă o căsnicie și terminând cu prea puțin efort depus ca să o faci să funcționeze, face sens să avem din ce în ce mai multe divorțuri. Dacă mai adaugi în ecuație și căsătoria după un timp prea scurt, când încă ești îndrăgostit bine de tot și vezi realitatea cu ochelari de cal, devine dintr-o dată clar că ai început căsnicia greșit. 

Eu nu-s vreun expert în relații, nici nu blamez divorțul, dar nici nu cred că e o soluție dacă după n-ai înțeles nimic din experiență, crezi în continuare că celălalt a fost de vină și nu faci nici o schimbare la tine. Următoarea ta relație tot un eșec va fi. 

Prietenii mei au spus a doua oară DA, dar au făcut-o cu maturitate și în mod conștient, abia după ce au trecut prin multe împreună, și-au ajustat așteptările și au înțeles că o căsnicie nu te ferește de nemulțumiri, nici de eșecuri, nici de probleme. Pur și simplu au ales să își facă cea mai frumoasă declarație de dragoste și să pornească împreună pe un drum despre care nu știu ce le va aduce, dar știu că împreună îl pot parcurge până la capăt.

Deci ce ziceti, mai merita sa te casatoresti?


Daca iti place timpul petrecut pe blogul meu…

Sa stii ca eu ma bucur ca un copil la ciocolata cand primesc un semn de apreciere de la tine: like, share sau comentariu. 🙂 Asa stiu si eu ca ti-a placut, iar tu intr-o secunda ,m-ai facut pe mine un pic mai fericita. Iti multumesc!  

Follow my blog with Bloglovin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.