Anul acesta ne-am hotarat ca in vacanta mare vom face un tur cu masina prin mai multe capitale ale Europei, cu tot cu una bucata copil de 5 ani. Toate planurile de vacanta au fost stabilite intr-o zi, iar rezervarile in alta, caci Booking e sfant si noi rapizi.
Am optat pentru un tur Bucuresti- Sibiu – Oradea – Budapesta – Viena – Praga – Bratislava – Baile Felix – Bucuresti. Ne interesa de fapt sa ajungem in Budapesta, Viena si Praga, dar pentru ca un drum direct pana la Budapesta ar fi fost prea mult pentru Eri, l-am impartit in bucatele mai rezonabile. Asa pe scurt, am avut cate o noapte in Sibiu si Oradea, ca sa stam apoi cate 3 nopti in cele 3 capitale pe care doream sa le bifam initial. Bratislava a aparut in peisaj pentru ca Via Michelin ne-a aratat ca drumul de intoarcere trece prin capitala Slovaciei, asa ca ni s-a parut ca e o oportunitate sa petrecem o noapte si acolo, bifand astfel o alta capitala europeana.
Pe drum spre Budapesta
Asa cum probabil va asteptati, cel mai greu drum este de fapt in tara, caci imediat ce treci vama la Oradea, dai de autostrada care te duce cam in 3 ore si jumatate la Budapesta. Ungurii au o infrastructura foarte bine pusa la punct, dar chiar si asa, traficul spre Budapesta este foarte intens, cu foarte multe camioane, iar atunci cand sunt zone cu lucrari, asteptati-va sa mergeti foarte incet.
Odata ajunsi, aveti in vedere ca de cele mai multe ori nu veti avea parcare gratuita. Noi am platit 18 euro/zi intr-o parcare subterana in apropiere de hotel.
Budapesta: mai spectaculoasa decat ma asteptam
Capitala Ungariei te cucereste instant. Nici n-ai avea cum altfel, cu cele 9 poduri peste Dunare, cu cladirile superbe din zona centrala ce au inaltimi aproximativ egale, cu cafenele cochete, restaurante din toate zonele lumii, monumente grandioase, parcuri mari si o insula superba fix in mijlocul Dunarii.
Monumentul Cortinei de Fier
Cred ca Budapesta ar fi fost si mai ofertanta pentru noi adultii, dar cand iti petreci vacanta cu un copil de 5 ani, iti imparti timpul altfel, iar seara te gaseste mereu in camera de hotel. 🙂 Nu o sa ma plang insa, pana si noi adormeam devreme dupa atatea ore de plimbare.
Cazarea in locatii centrale este cheia succesului
Cred ca ne-ar fi fost mult mai greu daca nu am fi ales sa stam intr-o zona centrala, de unde sa putem merge la pas spre toate atractiile principale. Spre norocul nostru, am fost cazati la Hotel Medosz (3 stele), care era situat pe la mijlocul bulevardului central Andrassy, langa statia de metrou Oktogon. Nu cred ca puteam nimeri mai bine ca locatie, caci Andrassy Ut este bulevardul care leaga Podul cu Lanturi (primul pod peste Dunare din Budapesta) de Piata Eroilor (cea mai faimoasa piata). Tot aici, la o aruncatura de bat de hotel, veti descoperi Opera, Basilica Sf Stefan si o varianta mai mica a celebrului London Eye, Budapest Eye. 🙂
Odata ajunsi la Podul cu lanturi, o luati tot la pas catre Funicularul ce va duce sus la Bastionul Pescarilor si Biserica lui Matthias (aka Matei Corvin :)). Bastionul Pescarilor a fost proiectat și construit între 1895 și 1902, a fost aproape distrus in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si refacut intre anii 1947-1948. Este o constructie spectaculoasa si o atractie centrala a Budapestei. Biserica Matthias a suferit de-a lungul timpului multe modificari si este locul de incoronare, nunta sau botez al regilor Ungariei.
Va intoarceti spre funicular si veti descoperi in dreapta Castelul Buda, palatul regal al regilor Ungariei, ce gazduieste acum Muzeul de Istorie si Galeria Nationala a Ungariei. Privelistea din curtea palatului va taie respuiratia, caci de acolo se vad minunat podurile Budapestei si vestita cladire a Palatului Parlamentului.
Reveniti la funicular si coborati din nou spre Podul cu Lanturi. Traversati-l la pas inapoi spre Andrassy ut, iar la prima intersectie mai mare veti descoperi pe stanga Bazilica Sf Stefan, denumita astfel dupa primul imparat al Ungariei. Biserica este una dintre cele mai inalte cladiri din Budapesta, alaturi de Cladirea Parlamentului, ambele masurand 96 de m in inaltime. Nu este o coincidenta, ci o decizie asumata ca cele doua sa aibe aceeasi inaltime, simbolizand puterea egala intre Biserica si Parlament. De altfel, am fost surprinsa sa aflu ca este interzisa in Budapesta construirea unor cladiri mai inalte de 96 de m.
Ce ofera Budapesta pentru copii
Budapesta este recunoscuta pentru baile termale, asa ca va puteti lua o zi doar pentru asta. Noi nu am ajuns si acolo, caci micuta diva nu e iubitoare de apa. 🙂
Am petrecut insa o zi pe insula Margareta, unde gasesti numeroase locuri de joaca pentru copii si o fantana ce la fiecare ora are un program special pe muzica.
Apoi, tot la pas am mers si catre Piata Eroilor, de unde se poate intra intr-un parc superb, unde am gasit si locuri de joaca, dar si castelul Vajdahunyad, construit intre 1896 – 1908, ce gazduieste acum Muzeul de agricultura.
Spre norocul nostru, cea mai buna inghetata pe care am mancat-o vreodata se afla chiar langa hotel, asa ca incheiam fiecare zi cu o cupa de inghetata de la Hisztéria Cremeria. Eri a fost mai mult decat incantata si ce-i drept, concediul asta am cam depasit dozele recomandate de dulcegarii. 🙂
Budapesta ne-a primit tare bine. Oriunde am fost am putut vorbi in engleza iar preturile au fost echivalente celor din Bucuresti. Erica chiar s-a bucurat de toate locurile pe unde ne-am plimbat, de toate parcurile si piatetele unde a putut dansa pe acordurile unora sau altora. Desi ne-am gandit ca va fi foarte obositoare pentru ea intreaga experienta, am descoperit ca a avut mai multa rabdare decat ne-am fi asteptat si ca a rezistat sa mearga pe jos destul de mult.
Poate daca am mai fi avut o zi am fi ajuns si la Citadella, pe dealul Gellért, acolo unde se gaseste statuia Libertatii si sigur am fi incheiat-o cu o croaziera pe Dunare. Dar chiar si asa, Budapesta ne ramane in suflet cu ale ei cladiri superbe, cu palatele si podurile sale.