Cu cativa ani in urma, prietena mea afla ca este insarcinata cu al doilea copil. Toata sarcina a decurs perfect, toate analizele perfecte, toate ecografiile interpretate de medic au asigurat-o pe mama ca fetita ei este bine. La nastere, parintii au avut un soc: copilul suferea de sindrom Apert. Ca sa vedeti ce inseamna sindrom Apert, faceti o cautare simpla pe internet si veti intelege instant ca ar fi trebuit sa fie depistata la ecografie. N-ai cum sa numeri 5 degete la fiecare mana si picior,sa scrii asta in raportul medical si copilul sa se nasca fara. Cu alte cuvinte, un caz dureros de malpraxis, care i-a dat peste cap pe parinti, luati complet pe nepregatite. E foarte greu ca dupa un asemenea soc sa stii ce ai de facut ca sa poti trage de maneca niste oameni care nu si-au facut datoria asa cum ar fi trebuit.

 
De curand, am aflat printr-un comunicat de presa de la Asociatia Ayan de cei 3 pasi pe care ii avem de facut in caz de malpraxis, iar mie mi s-a parut o informatie de dat mai departe, exact asa cum am primit-o si eu:

  1. Obținerea informațiilor de la instituţiile implicate. Acest prim pas presupune solicitarea, printr-o cerere scrisă adresată spitalului sau celorlaltor entități implicate în cazul de malpraxis (Serviciul de Ambulanță, SMURD etc.),a următoarelor documente sau informaţii: (1) copii conforme cu originalul ale tuturor analizelor şi investigațiilor de orice natură efectuate pacientului;(2) copii pe suport electronic ale monitorizării semnelor vitale ale pacientului pe perioada internării (dacă este cazul); (3) copii conforme cu originalul ale tuturor înscrisurilor medicale ale pacientului precum și copii ale extraselor din toate registrele spitalului sau entităților implicate în actul medical în care figurează pacientul; (4) înregistrările camerelor video aferente intrării în unitatea spitalicească, precum și ale celor amplasate pe secțiile unde pacientul a fost consultat sau supus oricărei investigații sau proceduri medicale; (5) numele şi funcţiile medicilor, asistenților medicali, infirmierilor și ale oricăror altor persoane implicate în actul medical considerat defectuos. Cererea se depune, după caz, la Registratura unității spitalicești, a Serviciului local de Ambulanță sau a Inspecoratului pentru Situații de Urgență în cazul SMURD.

Este foarte important ca în cerere să se justifice caracterul urgent al solicitării.

În situația în care unitatea medicală refuză sau întârzie să ofere cele solicitate, pacientul sau reprezentanții acestuia se pot adresa instanței de judecată pentru a intra în posesia lor. În cadrul acestei proceduri poate fi formulată şi o cerere către Serviciul de Telecomunicații Speciale, pentru obţinerea înregistrărilor convorbirilor 112 cu privire la caz (dacă au avut loc astfel de convorbiri). Pentru ca această procedură judiciară să aibă succes, pacientul sau reprezentantul acestuia trebuie să justifice de ce este important acest demers și cât de urgentă este obținerea documentelor solicitate.

  1. Sesizarea Colegiului Medicilor. Următorul pas pentru cei care vor să raporteze un caz de malpraxis este sesizarea neregulilor actului medical și a consecinţelor sale către Colegiul Medicilor şi Comisia de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis care funcționează pe lângă Direcția de Sănătate Publică.

Atât Colegiul Medicilor, cât și Comisia de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis vor cerceta faptele medicilor implicați în situaţia sesizată. Comisia va stabili, pe baza unui raport, dacă a avut loc sau nu malpraxisul medical. Mai mult, Comisia poate lua decizii și în ceea ce privește felul în care au acţionat celelalte cadre medicale implicate în cazul raportat (asistenți medicali, ambulanțieri). Pe de altă parte, Colegiul Medicilor poate aplica sancțiuni disciplinare.

  1. Adresarea către instanțele judecătorești. Ultimul pas este reprezentat de demersurile pentru pedepsirea efectivă a celor vinovați, dacă este cazul. Victimele sau reprezentanţii acestora vor acţiona în instanţă pentru ca cei vinovați pentru actul medical defectuos să fie obligați la plata de despăgubiri. În funcție de gravitatea cazului, aceştia pot depune şi o plângere penală.

Un aspect important care trebuie menţionat este că pacientul are dreptul să fie informat în permanenţă cu privire la actul medical. “

Invatam din durerea altora

Asociația Ayan, initiatorii acestei campanii de informare,  a luat naștere în anul 2019, ca urmare a unui caz tragic de malpraxis în care Ayan, un copil de numai un an, şi-a pierdut viaţa. Sesizând educaţia precară în rândul publicului cu privire la drepturile pacienţilor, în general, şi a malpraxisului, în special, părinţii lui Ayan au decis înfiinţarea Asociaţiei, prin care îşi propun să facă o schimbare în sistemul medical românesc, astfel încât cazuri precum cel al lui Ayan să nu se mai poată întâmpla.

Sper din suflet sa nu va aflati vreodata intr-o asemenea situatie si nici cei dragi voua, sa nu simtim vreodata deznadejdea, durerea si frustrarea, sa nu ne ofere soarta cat putem duce. Insa, daca vreodata va aflati intr-un caz de malpraxis, sa stiti ca puteti face ceva pentru voi si pentru altii care ar putea suferi daca nu ii tragem de maneca pe vinovati.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.