Nu stiu cate dintre voi ati vazut filmul “The Help”, dar exista in acest film un moment pe cat de simplu, pe atat de incarcat de emotie: 

“You is KIND, You is SMART, You is IMPORTANT”

sunt cele 3 lucruri pe care bona i le rostea in fiecare zi fetitei de 4 ani de care avea grija. 

Asa m-a atins acest mesaj, asa de repede a patruns in mine si m-a rascolit incat m-a facut sa ma gandesc indelung la importanta cuvintelor rostite, la efectul extraordinar pe care il au asupra noastra si la cat de stangaci suntem in a le darui celor din jurul nostru. 

Daca fiecare dintre noi am fi auzit in fiecare zi acest mesaj rostit de cei apropiati, daca l-am fi auzit in timp ce cresteam si luam in piept rautatile celor din jur, poate multe dintre ranile din suflet ar fi fost mai mici iar increderea in sine ne-ar fi ajutat sa ne traim viata altfel.  Chiar si acum, la 35 de ani, imi doresc sa aud cuvintele, chiar daca eu stiu ca sunt iubita, chiar daca stiu ca sunt importanta pentru ai mei, chiar daca stiu ca pentru ei sunt frumoasa. 🙂

 In momentele mele dificile, in zilele mele proastre,  as vrea sa aud: esti buna, esti frumoasa, esti desteapta, esti importanta si eu am incredere in tine ca poti….  Cum ar fi?

Eu simt ca poate e exact ce ai avea nevoie sa iesi din starea grea, sa te incarci cu energie pozitiva si sa mergi mai departe cu capul sus. Atat de simplu, atat de usor si totusi….Cate dintre voi l-ati auzit? Cate dintre voi l-ati rostit? De ce nu o facem? Poate pentru ca nu ne-a invatat nimeni…

Noi suntem generatia care vrea sa schimbe ceva, sa isi creasca copii altfel, sa nu le stirbeasca potentialul, sa nu le distruga sufletul. O facem cu indarjire pentru ca noi inca mai simtim ranile, inca mai simtim neincrederea, inca ne mai indoim de cine suntem sau de ce putem.  Noi dam bani pe carti de dezvoltare personala, facem coaching sau psihoterapie pentru ca am realizat ca daca nu ne facem noi bine, nu vom putea sa ne crestem copiii altfel. Clar, ne pasa!

Sunt mama de fata. Poate si de aceea m-a atins atat de mult mesajul acela, rostit atat de firesc. Inca mai simt in suflet ranile care mi-au sapat increderea in mine, inca mi se mai strange inima cand imi aduc aminte rautatile celor din jur, inca mai am momente cand ma uit in oglinda si nu ma simt frumoasa. Stiu exact de ce. Nu as vrea nici o secunda ca a mea copila sa simta vreodata ce am simtit eu, dar stiu sigur ca va trai situatii asemanatoare si eu nu o voi putea proteja. Dar ce pot sa fac eu azi si in fiecare zi de acum incolo, este sa contribui activ la intarirea increderii in ea. 

Chiar de curand, copila mea de 5 ani se uita in oglinda si pe un ton nervos isi spune: “Nu sunt frumoasa”. Soc si groaza! Cum, de unde, de ce….la 5 ani sa spui asa ceva?! Am stat de vorba cu ea si in timp ce ii vorbeam, mi-am adus aminte de fix mesajul cu care am inceput acest articol. I-am luat mainile intr-ale mele, i-am spus sa se uite in ochii mei si i-am rostit lent:

Tu esti frumoasa, desteapta si contezi. Sa nu lasi pe nimeni sa te faca sa crezi altceva!

Cred cu tarie ca increderea in sine se invata, se cultiva, se intareste si ca sta la baza a ceea ce numim “succes”.  Cred cu tarie ca o putem face cu noi insine, dar mai ales cu si pentru cei mici. Nu sunt un fan al americanilor, dar nu poti sa nu te uiti la ei si sa nu observi ca isi educa copii si isi antreneaza sportivii cu focus pe increderea ca pot sa faca orice isi propun. Ei antreneaza mintea inainte de orice. Chiar AICI gasiti un articol in care am scris cateva idei despre cum se antreneaza increderea si veti gasi acolo un discurs TED senzational. 

Iar voi ladies, maine dimineata, cand va veti uita in oglinda cu parul valvoi si ochii impaienjeniti de somn, rostiti dupa mine:

“Tu esti frumoasa, desteapta si contezi!”

SaveSave

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.