Vine un moment in viata oricui cand aduni nemultumirile, iti pui intrebari grele si nu gasesti raspunsuri. Vine un moment cand stii ca trebuie sa faci ceva, dar nu stii de unde sa incepi. Vine un moment cand ai nevoie de mai mult decat de niste carti, de mai mult decat de niste sfaturi de la prieteni, de mai mult decat conversatii fara solutii. Vine un moment in care ai nevoie de un specialist care sa te ghideze, de cineva care chiar sa stie sa te asculte, de cineva care sa iti puna intrebarile corecte, de cineva care sa te ajute sa iti dai raspunsurile pe care le cautai. Vine un moment in care auzi de life coaching…:)

De vreo 2-3 ani tot aud de oameni care au inceput sa lucreze cu un life coach, de oameni care au renuntat la cariere stabile si bine platite ca sa devina life coach, de rezultate interesante in sfera personala, de transformari uluitoare, asa ca atunci cand viata mi-a adus in cale un life coach, am inceput sa ii pun cat mai multe intrebari.

De ziua mea anul acesta primesc un telefon de “La multi ani” de la o cunostinta cu care nu ma mai auzisem de ceva timp, iar vocea ei in telefon transmitea o fericire si o bucurie interioara care m-a frapat. O intreb mai in gluma, mai in serios: “Dar ce ai facut de pari atat de happy?” Raspunsul ei mi-a ramas intiparit in minte: “Iubesc!”.  Ii raspund: “Bine mai, si eu iubesc, te cred ca iubesti, dar pare mult mai mult decat atat.” Si ea mi-a raspuns: “Asa e. Acum am invatat ce inseamna sa iubesti cu adevarat. Imi iubesc familia, imi iubesc viata si foarte important, am invatat sa ma iubesc pe mine! Si da, sunt cu adevarat fericita!”

Nu ma asteptam la telefonul ei, dar ma bucur teribil ca a revenit in viata mea atunci, intr-un moment in care eu insami imi puneam intrebari grele si cautam raspunsuri.   Nu ma asteptam sa simt atata fericire intr-un om, pentru ca, in realitate, rareori vezi oameni atat de fericiti, neluand in considerare perioada de indragosteala euforica pe care am simtit-o cu totii candva. Sa fii fericit cu adevarat, intr-un mod constient,  sa se vada si sa se simta bucuria unui om e ceva atat de rarisim, incat am uitat ca asa ar trebui sa ne fie viata tuturor. Si e trist…

Am stabilit chiar atunci cu ea ca e musai sa ne vedem ca sa imi explice ce a facut de a ajuns aici. Cateva luni mai tarziu, s-au aranjat planetele si am reusit sa ne vedem. Am stat peste 4 ore de vorba cu ea si va jur ca am plecat mai fericita, cu mai multe intrebari pentru mine insami, dar si cu o liniste ca orice este posibil, ca schimbarea sta in puterea mintii noastre, ca ea se poate intampla instant dar si ca da, de obicei este un proces ce dureaza, pentru ca trebuie sa iti deschizi mintea si inima, si asta nu e cel mai usor lucru de facut.

Ulterior intalnirii mele cu life coach-ul Catalina Molnar, i-am propus un interviu, unul in care sa ne explice ce inseamna de fapt life coaching, de ce am avea nevoie de el,  cu ce ne poate ajuta si cat costa. 

Catalina a lasat o cariera si o slujba bine platita dintr-o corporatie financiara pentru a pasi intr-un domeniu cu totul nou si practic, de a o lua de la zero, asa ca inainte de toate am vrut sa stiu de ce a facut pasul asta si mai ales de ce life coaching.

De la un job foarte bun in  domeniul bancar la life coaching este un pas mare. Ce a determinat schimbarea de cariera si de ce ai ales life coach? 

Catalina: Ceea ce a determinat acceptarea unei astfel de schimbari in cariera a fost insasi schimbarea modului in care priveam lumea, viata. Iar ceea ce a generat aceasta schimbare a fost coachingul. Prin coaching am descoperit o noua lume – lumea interioara a fiintei mele – acolo unde gasesti atat sursele creatiei, increderii, cunoasterii, precum si sursele problemelor- bruiajele, barierele interioare. Aceasta calatorie a crescut gradul de responsabilitate asupra propriei persoane si intelegerea  modului in care lumea interioara influenteaza lumea exterioara si rezultatele pe care mi le doream.

Si pentru ca am realizat cat de importanta este fiinta umana in sistemul universal, cu o influenta enorma asupra a tot ceea ce vedem in lumea materiala, m-am hotarat sa schimb focusul –  asa ca de la interpretarea cifrelor, a fenomenelor si ciclurilor economice, am ales sa interactionez cu esenta tuturor lucrurilor – omul si modul in care genereaza ceea ce il inconjoara.

Ce schimbari s-au produs in viata ta de cand ai inceput sa studiezi si sa profesezi ca life coach?

Catalina: M-am indragostit de mine, m-am indragostit de oameni si m-am reindragostit de viata. Iar daca eu am reusit sa fac asta printr-un astfel de proces, mi-am spus ca e important sa transmit mai departe. Si asta am ales si aleg sa fac in continuare ☺, fie ca particip la dezvoltarea unor proiecte in zona de educatie prin coaching, fie in proiectele din Scoala de Coaching, fie ca ofer sesiuni de coaching, sau folosesc abilitatile dezvoltate prin coaching in viata de zi cu zi.

Ceea ce m-a fascinat cel mai tare a fost insa modul in care se creau contextele si in ce fel atrageam oamenii potriviti pentru a ma sustine pe noul drum. A trai in sincronicitate cu lumea din jurul nostru este un cadou al vietii. 

Care este profilul celui care apeleaza la un life coach ?

Catalina: Potrivit ultimului studiu studiu ICF (Federatia Internationala de Coaching), cu date din 2015, femeile sunt cele care detin pozitia majoritara a clientilor de coaching (57% in Europa de Est si 54% mondial). Iar pe zona de life coaching ponderea este si mai mare (69% la nivel mondial). Grupa de varsta cel mai des intalnita pentru clientii de coaching (femei si barbati) este de 35-44 de ani in Europa de Est. La nivel mondial, structura portofoliului de clienti de coaching in functie de pozitia detinuta de clienti arata in felul urmator: manageri 29%, executivi (CEO, CFO etc) 23%, clienti individuali 19%, antreprenori 14%, team leader 7%, altii 8%.

Daca la nivel mondial 53% dintre clienti sunt sponsorizati de o terta parte (de obicei  angajatorul), in Europa de Est proportia mai mare este detinuta de clientii care isi finanteaza singuri procesul de coaching (54%).

Aparitia unor momente de criza in viata cuiva reprezinta factorul declansator ce il face sa caute solutii din partea unui life coach sau vin din alte motive?

Catalina: Potrivit Studiului Global efectuat de ICF in 2016, primele trei motive pentru a contracta un coach sunt: cresterea increderii in sine -40.9%, gasirea unor oportunitati mai bune privind cariera – 27.6%  si generarea unei balante echilibrate intre viata profesionala si viata personala – 25.7%.

Coachingul este un proces de insotire a clientului in procesul sau de tranzitie ca urmare a unei schimbari ce a avut sau are loc. Astfel ca poate fi sau nu precedat de un moment de criza. Pot exista solicitari din partea unor companii care trec printr-un proces de schimbare organizationala si doresc ca acest lucru sa se intample in cel mai eficient mod, sau poate vor sa creasca performanta ca urmare a unor obiective organizationale/individuale setate. Exista persoane care solicita coaching fie ca se afla intr-o perioada critica, fie ca doresc sa atinga anumite aspiratii si considera ca suportul unui coach este benefic.

Multi cred ca un life coach se aseamana unui psihoterapeut. Este adevarat? Daca nu, care este diferenta intre un coach si un psihoterapeut?

Atat un coach, cat si un psihoterapeut interactioneaza intr-un mod profesionist cu oamenii. Distinctia clara care se face intre cele doua profesii este orientarea-focusul fiecareia. Coachingul este orientat cu preponderenta pe prezent si viitor, pe client si pe rezultatele acestuia, pe explorare si actiune– obtinand astfel un feedback din partea lumii exterioare si putand integra si stabiliza astfel invatamintele si rezultatele. Coachingul este orietat spre eficientizare, productivitate, performanta, dezvoltare.

Psihoterapia este orientata cu preponderenta spre trecut si analiza si intelegerea cauzelor si inter-relatiilor. Are la baza ideea de a trata o persoana prin mijloace si metodologii stiintifice, centrate pe reducerea sau eliminarea unor simptome, comportamente disfunctionale, tulburari mintale etc.

Cu ce te poate ajuta concret un life coach?

Un coach faciliteaza un proces de autocunoastere profund, responsabilizarea asupra propriei persoane si implicit cresterea increderii. Si toate acestea sustin atingerea potentialului uman, a integritatii fiintei umane – care mai departe se transpun in plan material/fizic in relatii inter-umane mai eficiente/optime, optimizare a proceselor decizionale, leadership de calitate, bunastare, sanatate etc.

Si apropo de respons-abilitate, un beneficiu major al coaching-ului este dezvoltarea  abilitatii de a raspunde in moment. Si cum viata reprezinta o succesiune de momente, precum un râu curgator, ce e mai frumos decat sa ai abilitatea de a te bucura de fiecare moment, chiar si provocator fiind el cateodata?

Cum incepe relatia coach-client? Cum decurge si cat dureaza o sedinta de coaching?

Relatia coach-client incepe inca de la prima intalnire/convorbire. De cele mai multe ori, clientul alege coach-ul si este recomandat sa se intample astfel. In cazul in care amandoi decid sa inceapa procesul de coaching se incheie un contract.

Modul cum decurge o sesiune depinde de la un coach la altul, de metoda/stilul de coaching. Este un dialog de coaching in principal, insotit sau nu de diverse tehnici, instrumente. Sesiunile pot fi fata in fata sau in mediul online/telefonic, iar durata standard a unei sesiuni este de 60 de minute.

Se spune ca mergi la coach si atunci cand ai niste obiective concrete si nu stii cum sa ajungi la ele. Cat timp poate dura ca sa incepi sa vezi si rezultate? Mai in gluma sau mai in serios, daca iti propui sa castigi 1 milion de euro intr-un an, care crezi ca sunt sansele ca un client sa reuseasca asta, ghidat de un coach?

Timpul in care se vad rezultatele depinde de ecologia obiectivului, indiferent ca este clar/concret sau nu. In cazul in care indeplinirea obiectivului poate afecta in mod negativ sistemul din care clientul face parte (el insusi, familia, echipa, organizatia etc), in mod inconstient intarzierile/amanarile se genereaza. De cele mai multe ori exista beneficii ascunse de a nu indeplini un anume obiectiv, asa cum este formulat in faza initiala.

Obiectivul de a castiga 1 milion de euro intr-un an de catre un client de coaching depinde in mare masura de client si nu de coach. Cat de realist este acest obiectiv pentru acest client? – este un aspect care se urmareste in procesul de coaching. Un citat din William Shakespeare spune „Pentru a urca dealuri abrupte este nevoie de ritm lent mai intai”.

Intr-o alta carte am intalnit ideea – “Bani putini inseamna bani putini, bani multi inseamna economie, iar bani foarte multi inseamna politica.” 🙂 Si asta imi aduce in minte de ceea ce in antichitate constituia un fundament scolile de studii politice – dezvoltarea responsabilitatii fata de propria persoana si fata de ceilalti. Cresterea gradului de responsabilitate interioara a clientului este avuta in vedere in coaching. Si in functie de nivelul responsabilitatii interioare, atat castigurile in bani sunt proportionale, precum si durabilitatea lor in timp. Cred ca exista suficiente exemple in care oameni care au castigat la loto sume foarte mari, fie le-au pierdut relativ repede, fie au inceput sa aiba probleme de sanatate sau sa aiba tot felul de necazuri.

Cat de mult te transforma coaching-ul intr-un an?

Coachingul este un catalizator. Este insa foarte important pentru client ca ritmul sa fie unul sanatos, potrivit lui. Asadar, ritmul transformarii il impune clientul si nu este unul standard. Iar transformarea poate incepe chiar de la primele sesiuni, cand poate un moment de constientizare, o noua perspectiva pot fi accesate, insa clientul decide/alege ce sa faca mai departe. Si odata acceptata schimbarea ca fiind o constanta a vietii, transformarile se pot produce destul de repede.

Cat de dese sunt intalnirile cu un life coach si cat costa o sedinta?

Frecventa intalnirilor variaza de la saptamanal, pana la maxim lunar. Un optim este 2-3 saptamani intre sesiuni pentru ca persoana sa integreze in viata de zi cu zi ceea ce obtine in sesiunile de coaching.

Potrivit studiului ICF, in 2015, tariful mediu pe ora de coaching in Europa de Est era de 139 USD. Aceasta fiind o medie, plaja de tarife este destul de larga, observand tarife diferite in functie de coach (experienta, acreditari etc) cat si de client (individual, organizational etc.). In Romania, tariful incepe de pe la 60 de euro/sedinta.

Eu sper ca am acoperit cam toate intrebarile initiale pe care le-ati avea despre life coaching si daca simtiti ca life coaching-ul este si pentru voi, sa stiti ca pe Catalina Molnar o puteti gasi la scoala de coaching One 2 Coach sau la telefon 0724806575.

SaveSave

SaveSave

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.