Despre feng shui numai de bine…ar zice unii. Altii, ceva mai sceptici, s-ar uita cu o spranceana ridicata si cu vadita neincredere la micile statuete cu tot felul de animale sau simboluri chinezesti, intrebandu-se, pe buna dreptate, cum pot ele sa influenteze in vreun fel prosperitatea, relatiile sau sanatatea cuiva. 

Asa cum va spuneam intr-un articol anterior (in care v-am povestit despre coloanele destinului), pana sa o intalnesc pe Ioana Moga, expert feng shui, cam asta era si imaginea mea despre aceasta stiinta straveche, despre care intelegeam prea putin si mi se parea un excelent produs de marketing.  Am vazut mult timp feng shui-ul ca pe o traditie chinezeasca, cam cum ar fi pe la noi usturoiul de alungat spiritele rele, potcoava  asezata deasupra usii sau trifoiul cu patru foi pentru noroc. 

Dar cat de departe de adevar am fost! Ioana insasi a descoperit cu adevarat feng shui-ul in momentul in care si-a cumparat o casa noua si  a chemat un expert sa o evalueze, mai mult din curiozitate. Ce a aflat insa, a fost o lista cu “nereguli” in energia casei si o lume complet noua si fascinanta.   Ioana este o tipa pragmatica, cu o minte agera si axata pe rezultate concrete. Nu se lasa impresionata de superstitii si povesti, dar a fost cucerita de strictetea si metodele de analiza practicate in feng shui, de calculele, de formulele asemanatoare matematicii, de etapele ce presupuneau lucrul pe schita casei, cam cum ar face-o un arhitect. Cu cat se documenta mai mult, cu atat crestea interesul si respectul pentru aceasta stiinta straveche. 

Feng Shui este stiinta decorarii spatiilor intr-un mod armonios. Are ca principiu echilibrarea energiilor într-o casa, prin potentarea celor favorabile si slabirea si/sau evitarea celor nefavorabile.

Este fundamentală așezarea funcțiunilor casei pe energiile benefice și apoi susținute cu coloristica și decorurile bine integrate in designul interior. Culorile și ornamentele ce reprezintă cele 5 elemente (Foc, Lemn, Pamant, Metal și Apa) integrate într-un aspect plăcut și echilibrat, fac ca amenajarea Feng Shui sa fie eficientă și sa funcționeze. 

Feng Shui nu a fost niciodata despre statuete si simboluri, ci despre echilibru prin design interior.  

Statuetele si simbolurile sunt de fapt remedii, care amplasate in zona potrivita, ajuta la cresterea unei energii pozitive sau la scaderea uneia negative. Dar ca sa stii ce sa alegi si unde sa asezi, trebuie sa faci o analiza feng shui a spatiului, astfel risti sa produci mai multe efecte negative decat aveai inainte sa te apuci. 

Feng Shui este pe cat de stravechi, pe atat de folosit in zilele noastre, din ce in ce mai mult. Despre Hong Kong se spune ca este cel mai bogat oras al lumii si nu intamplator, este construit in totalitate cu respectarea principiilor feng shui. Fiecare cladire in parte este creata de arhitect in colaborare cu un expert feng shui iar oamenii isi amenajeaza casele dupa aceleasi principii. 

Sediul Bancii Hong Kong, proiectat de arhitectul britanic Norman Foster, inceput in 1979 si finalizat un an mai târziu, a fost cea mai scumpa clădire din lume la acea data, a folosit cele mai moderne tehnologii si a fost contruit pe principii feng shui. 

Casele multor oameni de afaceri si celebritati internationale sunt construite dupa calculele si principiile feng shui, incepand chiar de la achizitionarea terenului. Feng Shui prinde pentru ca are rezultate si da, a inceput sa prinda din ce in ce mai mult si la noi, in special in zona business, unde exista si fondurile, dar si dorinta de a te folosi de orice element benefic pentru a asigura succesul companiei. 

Feng Shui la tine acasa

…dar mai intai hai sa va spun cum a fost la mine

Uitati toate povestile citite pe net care va spun sa puneti nu stiu ce simbol in nu stiu ce colt, ca sigur va va fi mai bine. E departe de adevar si clar nu este un remediu pentru casa voastra. 

Ideea acestui articol a venit dupa ce Ioana a facut  o analiza feng shui a apartamentului pe care l-am amenajat cu drag, crezand eu ca bifand si niste principii feng shui (citite pe net, evident). :))  La intalnirea cu ea de dupa realizarea raportului, am simtit un gol in stomac cand a inceput sa imi puna intrebari la care imi ghicea raspunsul, intrebari ce aveau legatura cu lucrurile care nu mergeau bine in viata mea. Ea le “citea” in schita casei.  Mi s-au umezit ochii intelegand cum ne influentau pe noi energiile negative din anumite locuri, cum le amplificam prin existenta TV-ului sau a altor aparaturi ce pun in miscare energia. Ne-a oferit mai apoi niste solutii rapide, mai mult sau mai putin perfecte  (datorita faptului ca stam intr-un apartament si nu ii putem schimba structura si nici functionalitatea camerelor) si niste remedii pentru anumite zone.  Ca sa rezolvam mai multe, ar fi necesara o renovare mai mare,  sa daramam un perete si sa redecoram mai mult. Nu putem face asta acum, asa ca am incercat sa facem mici modificari ca sa crestem energia pozitiva si sa o domolim pe cea negativa. 

Asa ca,  mi-am dorit sa dau mai departe din informatiile descoperite, sa desfintam din miturile de pe net si sa schimbam putin perceptia oamenilor asupra feng shui-ului, care se pare ca functioneaza. 

Ce informatii trebuie sa dai unui expert feng shui

Un expert feng shui are nevoie doar de schita casei (cea din actele casei/releveu), anul darii in folosinta a imobilului (apare in acte) si adresa. I-ai putea trimite insa si cateva poze din apartament si din exterior, sau il poate vizita.

Pe baza acestora, va realiza care este amplasarea casei in functie de punctele cardinale si va putea face multe calcule din care sa descoperiti care sunt zonele cu energie favorabila si care nu, caci toata lumea are. Sunt insa case cu feng shui bun, din noroc pur, caci zonele sunt impartite astfel incat amenajarea pe care instinctiv ai face-o pica pe zonele bune, iar cele rele sunt neutralizate de dulapuri sau debarale. Asta se intampla insa cam rar. 🙂 In general, majoritatea simtim ca sunt aspecte ale vietii noastre care scartaie, ca sunt planuri care nu ne ies indiferent ce am face, ca sunt dormitoare in care parca nu te odihnesti cum trebuie si nu stim neaparat de ce. De exemplu, spre zona prosperitatii trebuie sa stai cu fata, nu cu spatele cum stateam noi :), pe zona de relatii sa stai/dormi cu partenerul, samd. 

Dar eu nu-s experta in domeniu si ce-i drept, doar Ioana este in masura sa explice corect si complet toate detaliile.

Asa ca, am rugat-o pe ea sa imi raspunda la cateva intrebari, la care m-am gandit din postura clientului si care am presupus ca ar sta cumva si pe buzele celor interesati sa isi gaseasca echilibrul si cu ajutorul feng shui-ului. 

  1. Cu ce ne ajuta concret o amenajare a locuintei dupa principii feng shui?

Stim deja ca noi toti, dar si tot ce ne inconjoara, este energie. De la ganduri pana la forma ei materiala, energia din jurul notru ne influenteaza in mod direct iar noi vom atrage catre noi exact acele lucruri, intamplari, oameni care rezoneaza cu noi. 

Feng Shui este arta evaluarii influentei mediului asupra fiintei umane. Fie ca ne referim la mediul natural, peisajul ce ne inconjoara, sau la mediul artificial, urban sau casa in care stam, toate fac parte din mediul ce ne influenteaza, iar feng shui le evalueaza impreuna. 

O casa cu feng shui va aduce energie pozitiva, armonie si ii va incarca pe cei din casa cu aceasta energie. 

Daca stai intr-o casa cu feng shui bun vei intalni si atrage oamenii potriviti, iti vei crea sau imbunatati relatia de cuplu, vei avea parte de sanatate mai buna, vei putea evolua in cariera, datorita energiei cu care vii la locul de munca/afacere, dar si prin oamenii pe care ii atragi in jurul tau.

Prosperitatea va fi unul dintre efectele unui feng shui bun, indiferent de nivelul la care o experimentezi.  Vei simti ca lucrurile merg in favoarea ta, ca un vant prielnic ce te ajuta intotdeauna sa-ti indeplinesti ce ti-ai propus.

  1. In cat timp dupa finalizarea amenajarii locuintei conform feng shui incepi sa simti diferentele in viata ta?

Sunt multe variabile in aceasta ecuatie insa, de exemplu, o persoana care isi cauta un loc de munca, adica are un scop precis, bine definit si va activa in casa energia prosperitatii si a relatiilor interumane benefice, poate vedea rezultatele si dupa o luna sau doua. Am multe cazuri de acest fel in care proiectele s-au materiaizat rapid dupa ce stagnau de ani buni chiar. De ce? Pentru ca energia este de 2 tipuri: Yin si Yang. Prosperitatea este o energie Yang, activa,  care isi face efectele rapid. 

Energia Yin sustine relatiile interumane si se manifesta mai lent. In aceasta zona pot aparea efectele dupa 6 luni. Insa, atat din ce spun marii maestrii cat si din experienta mea de sute de cazuri, intre 6 luni si 1 an efectele sunt vizibile fara echivoc, fie ca se manifesta ca “un an excelent” in care simti ca ai aripi, fie ca ti se materializeaza o dorinta, proiect sau iti imbunatatesti rapid starea de sanatate. Ce spun cei mai multi clienti este ca apar oportunitati, acel vant favorabil si fara sa-si explica ce mergea rau dispare sau se atenueaza deodata.  De asemenea, fara exceptie, te simti mult mai bine, mai linistit, iar conflictele inerente se manifesta mult mai bland, cei din casa trec repede peste ele, comunica mai bine. E o stare de bine!

  1. Care sunt etapele pe care le parcurge un client din momentul in care te-a contactat si pana la finalizarea implementarii principiilor feng shui in locuinta sa?

Sunt 3 etape mari: 

  • Evaluarea energiilor casei. Este ca un diagnostic al casei in care vezi ce energii pozitive dar si negative ai in casa si modul in care ele te influenteaza. Pentru ca influenta lor este diferita pentru fiecare dintre noi deoarece si noi suntem diferiti. Aceasta etapa o realizez fara a discuta foarte mult cu clientul, pentru a putea fi obiectiva si total neinfluentata de alte informatii. 
  • Amplasarea functiunilor casei. Aceasta este etapa cea mai importanta. Aici fac propuneri concrete, arat toate posibilitatile cu plusuri si minusuri pentru fiecare,  tin cont de dorintele clientului, de obiectivele lui pe termen scurt sau lung. Uneori, mai ales la bloc, nu le poti avea pe toate pentru ca, spre exemplu, nu poti schimba orientarea usii apartamentului, locatia baii sau a bucatariei si nu pot reconfigura peretii,  asa ca fac tot ce se poate mai bine cu ce exista. Discutia se face la fata locului iar clientul decide varianta pe care si-o doreste. Daca nu se poate decide pe loc, isi ia timp de gandire atat cat este necesar. Poate isi doreste sa discute cu familia, sa evalueze anumite costuri ale unor renovari sau pur si simplu sa asimileaze in liniste idea de schimbare. Sunt cazuri fericite in care schimbarile sunt minore, doar de asezare a mobilierului in camera, dar si cazuri ce necesita amenajari extinse. Numai dupa ce clientul s-a decis trec la ultima etapa
  • Echilibrarea energiilor casei. Energiile pozitive vor fi potentate iar cele negative atenuate, remediate. Abia in aceasta etapa se aplica remedii, se amplaseaza activatori de energie pozitiva si se fac toate retusurile de amplasare. Tot acum se stabilesc culorile pentru fiecare camera, materialele de finisaje de interior (piatra, lemn, metal etc) iar clientul poate incepe amenajarea efectiva. 

Procesul este minutios si in detaliu asa ca poate dura de la o saptamana pana la 2-3 saptamani, in functie si de cat de repede se decide clientul in etapa a doua. 

  1. Desi ar fi ideal ca un apartament sa fie amenajat feng shui inca de la inceput, de cele mai multe ori nu se intampla asa si interventia expertului se face pe o locuinta decorata dupa cum s-au priceput proprietarii. Este nevoie de  o transformare majora a locuintei sau se poate interveni cu mici modificari si remedii care sa nu implice nici costuri mari?

In functie de situatia energiilor casei, cea din prima etapa de evaluare, sunt cazuri si cazuri. De multe ori doar rearanjarea mobilerului si redecorarea poate face minuni. Alteori insa, este nevoie de mai mult, ceea ce necesita investitii si deranj. Evident, analizez impreuna cu clientul toate variantele si beneficiile pe care le aduc mici modificari sau mari schimbari. In final, decizia este exclusiv a lui.  Fiind foarte eficienta in gandire, evaluez intotdeauna deranjul unei amenajari fata de beneficiile feng shui pe care le vor primi cei din casa. Uneori este mai simplu sa te muti. Aici, insa, cel mai greu de surmonat este atasamentul fata de casa. Stiu si inteleg perfect acest aspect. Casa este lucrul cu cea mai mare incarcatura emotionala, mai ales la romani, pentru care visul suprem este sa aiba o casa a lor. Iar cand o au, se ataseaza  incredibil de mult de aceasta si considera schimbarea ca pe un esec personal major. 

Insa, de cele mai multe ori se poate face minuni printr-o reamenajare rezonabila dar care sa respecte in detaliu principiile feng shui. Oricum, vor simti clar o diferenta in bine!

  1. Pentru cat timp sunt valabile remediile propuse de tine si in ce masura afecteaza echilibrul casei trecerea la un nou an chinezesc?

Amenajarea este pe termen lung. Remediile sunt, de preferat, anuale. Adica, la fiecare final de an este bine sa ne pregatim pentru anul viitor. Aplicam atat ritualurile binecunoscute de curatenie, aruncarea vechiturilor, oferirea in dar a lucrurilor bune pe care nu le mai folosim si organizarea aerisita a casei, cat si remediile feng shui ale anului nou. Atentie insa, energiile anuale interactioneaza intotdeauna cu energiile casei, asa ca nu recomand sa se aplice remedii sau activatori doar pentru energiile anuale. Stiu ca este mult mai usor, insa riscul este foarte mare ca o energie anula benefica sa se suprapuna peste una negativa a casei iar activarea sa aduca mai mult ghinion si blocaje decat prosperitate sau relatii bune. 

Dar, odata facut feng shui-ul casei, se pot aplica an de an remediile in cunostinta de cauza.

  1. Cat de impactati sunt copiii de un dezechilibru in casa si cum se reflecta el in comportamentul lor? La ce rezultate se pot astepta parintii dupa aplicarea principiilor feng shui in camera copilului?

Copiii sunt un barometru foarte bun. Ei reactioneaza instinctiv atat la energii negative cat si pozitive. Copilul va sti intotdeauna sa-si aleaga locul cel mai bun din casa doar ca, de multe ori acel loc nu-i poate fi dedicat lui. Asa ajunge intr-o camera cu posibile energii negative. El va fi agitat, se va imbolnavi des sau cu forme mai severe. Cel mai vizibil insa, este la copilul scolar care este agitat, nu-si gaseste locul, nu are stare, iar noi, parintii spunem ca nu vrea sa invete. El, de fapt, nu se simte bine, nu vrea sa stea la birou, are “mancarici” sa plece sau sa faca altceva. In cele mai severe cazuri copilul doarme prost, viseaza urat, nu se odihneste, ceea ce ii afecteaza evident sanatatea dar si performantele.  Cel mai mult ne dam seama dupa ce facem schimbarile feng shui si aplicam remediile necesare. Abia atunci vedem diferenta, cum acelasi copil se schimba in cateva luni. Altfel,punem totul pe seama varstei si a problemelor inerente cresterii unui copil,  cand de fapt, il putem ajuta foarte mult chiar prin feng shui. 

  1. Care este profilul celor ce apeleaza la serviciile tale?

Marea majoritate sunt femei ajunse la o maturitate si un nivel de dezvoltare personala la care constientizeaza ca exista energii care ne influenteaza,  ca noi relationam cu mediul, ca sta in puterea lor sa schimbe ceva. Sunt mai ales femei cu familie,  care isi dau seama ca echilibrul familiei este in mare parte in mana lor si care vor sa faca ceva in acest sens, sa se implice si sa nu riste sa lase lucrurile la voia intamplarii. 

Cu mine aleg sa lucreze in general oamenii pragmatici pentru care problemele trebuiesc scoase la suprafata si rezolvate,  care prefera sa actioneze in loc sa se planga. Asta pentru ca acestia rezoneaza cu mine, eu fiind directa, pragmatica, genul de om care trebuie sa inteleaga de ce sa faca una sau alta.  Eu nu astept ca lucrurile sa se intample,  ci fac ca lucrurile sa se intample. 

  1. Pentru ce tip de servicii opteaza majoritatea clientilor?

Majoritatea vor feng shui pentru a-si rezolva problemele. Nu stiu foarte clar ce sa ceara pentru ca foarte putini stiu cu adevarat in ce consta o analiza feng shui. Multi cred ca este vorba despre amplasarea diferitelor obiecte sau remedii, ceea ce, dupa cum ai vazut, nu este nici pe departe.

Asa ca, indiferent de ce imi cere clientul, eu ii explic in detaliu cele 3 etape de mai sus si incepem intotdeauna cu evaluarea intiala a energiilor casei. Chiar daca a citit si mai stie cate ceva despre feng shui, eu tot ii sfatuiesc sa incepe cu evaluarea.

De ce? Pentru ca imi doresc sa inteleaga, sa nu se simta pierduti sau obligati sa faca ceva in casa despre care nu inteleg sau nu sunt convinsi. Si mai mult, sa setez corect asteptarile legate de amenajarea feng shui. Cum spuneam, uneori se asteapta ca eu sa vin acasa si sa plasez obiecte ici-colo si constata ca trebuie sa schimbe functiunile sau mobilierul unei camere, ceea ce nu va face decat sa-i dezamagesca. Prefer, daca nu sunt pregatiti sa faca feng shui in casa, sa constate asta dupa prima etapa si sa ne oprim aici, decat sa mergem pana la capat, sa fie dezamagiti sau sa considere ca au aruncat banii pe fereastra. 

Desi, recunosc ca odata explicate energiile si impactul acestora, rareori se vor opri aici. Feng shui este cu adevarat fascinant odata ce incepi sa intelegi. Acest mod de lucru ma caracterizeaza si ma diferentiaza fata de alti consultanti de la care primesti rezultatul final, iar daca poti sau nu sa pui in aplicare este problema ta.

  1. Sunt convinsa ca sunt multe persoane care ar fi interesate de o evaluare a casei si mai apoi de mici schimbari care sa le aduca beneficii reale in viata lor, insa se tem de costuri. Ne poti spune cam la cat s-ar ridica, in medie, costurile amenajarii unui apartament cu 3 camere de aprox 80 mp?

Eu calculez costurile in 2 moduri: pe suprafata sau pe numar de camere, din care il aleg pe cel mai bun pentru client. 

Pentru exemplul tau,  cele 3 camere de 80 mp,  diferentele sunt astfel: 

Pe suprafata ai un cost de 5E x 80m2 = 400E iar 

Pe numar de camere ai 3 camere X 100E + 50E (anexe: bai. bucatarie) = 350E. La acest cost mai aplic discounturi de bun venit sau de cumul de servicii. 

Asa mi se pare echitabil. Daca ai 3 camere foarte mari, pana la urma sunt tot 3 camere,  asa ca nu te taxez suplimentar pentru suprafata. 

Unii spun ca e mult, altii ca e rezonabil, insa, pot spune ca este infim raportat la beneficiile care, uneori nici nu se pot masura in bani: sanatatea, o relatie de cuplu buna, o cariera de succes. 

Ce mi-as dori foarte mult ca oamenii sa stie este ca, ideal, feng shui se face inainte de amenajare. Da, multi imi spun ca si asa au costuri mai cu amenajarea sau renovarea si lasa feng shui pentru alta data. Constata mai tarziu ca trebuie sa schimbe, sa refaca si ii costa inzecit mai mult, sa nu mai vorbim de deranj. Drept pentru care, comparand investitia in feng shui cu costul amenajarii (chiar si o banala zugraveala), acesta este infia. Gandeste-te din perspective asta la o casa noua, la care platesti rate o viata intreaga si te trezesti ca iti merge prost pentru ca nu are feng shui bun. 

  1. Am vazut ca organizezi periodic cursuri pentru persoanele interesate de feng shui: “Invata sa aplici feng shui la tine acasa”. De unde a pornit ideea cursului,  ce invata cei prezenti acolo si de ce ar alege varianta unui curs in locul unei evaluari profesioniste? 

☺ Eu le numesc Masterclass-uri, nu cursuri. Pentru ca sunt mult mai mult decat un curs.

Idea a venit de la clientii mei care, cum spunem, au fost fascinati de arta feng shui. Pe masura ce le explicam,  isi doreau sa stie mai mult. Apoi, mi-au demonstrat si cat de bine au aplicat toate recomandarile tocmai pentru ca au inteles cum se face.

Asa ca,  am creat acest masterclass asa cum am vazut ca isi doresc ei,  dar si cum mi-ar fi placut mie sa mi se prezinte feng shui, la inceput: sa mi se explice de ce sa fac asa si nu altfel, sa inteleg esenta lucrurilor si  nu doar sa aplic ce imi spune cineva fara sa inteleg. Am creat astfel acest workshop si se pare ca este foarte bine primit. Vad asta din feedback-ul participantilor si din entuziasmul si pasiunea cu care se implica.

Cu ce difera fata de un curs? La curs inveti conform programei. Daca casa ta se incadreaza in ce ai invatat la un modul de curs, bine, daca nu, tot nu vei sti ce sa faci la tine acasa, decat daca treci prin toate modulele de avansati. Iar modulele de avansati sunt pentru cei ce doresc sa devina consultati si cu siguranta nu este nevoie sa devii consultant doar ca sa stii sa faci feng shui la tine acasa. In plus, eu pun mare accent pe partea practica, astfel ca fiecare stie exact ce sa faca in situatia sa. Si mai mult decat atat, toti cei care au participat la masterclass raman in contact cu mine pe grupul meu inchis de pe Facebook,  unde ii ghidez in continuare.

Dupa cele 3 zile intensive, participantii inteleg principiile si vor citi cu totul diferit orice carte si material de feng shui, vor sti sa-si dea seama ce are sens si ce este doar o speculatie, asa ca pot evolua individual mult mai usor.

Urmatoarele masterclass-uri incep pe 20-22 septembrie si au loc o data sau de ori/luna. Datele le anunt din timp, cam cu o luna inainte. 

Ladies, daca mai aveti intrebari pentru Ioana, va rog sa le lasati in zona de comentarii si o voi ruga sa va raspunda fiecareia in parte.


Daca iti place timpul petrecut pe blogul meu…

Sa stii ca eu ma bucur ca un copil la ciocolata cand primesc un semn de apreciere de la tine: like, share sau comentariu. 🙂 Asa stiu si eu ca ti-a placut, iar tu intr-o secunda ,m-ai facut pe mine un pic mai fericita. Iti multumesc!  

Follow my blog with Bloglovin

2 COMMENTS

  1. Eu cred enorm in aceasta arta. O studiez intens de cativa ani si pot spune ca, inainte de orice, reprezinta o filosofie de viata care are inclusiv rolul de a ne armoniza gandurile. Felicitari pentru articol!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.